Naslovna Sve vesti Niš Obilazak Lazarevog kanjona u nedelju 10.novembra

Obilazak Lazarevog kanjona u nedelju 10.novembra

210
0
PODELI

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 10. novembra 2019.godine, akciju obilaska Lazarevog kanjona, u istočnoj Srbiji. Lazarev kanjon, ili kanjon Lazareve reke, koje uglavnom i nema, zato što ponire, nalazi se u srcu planine Malinik, nedaleko od sela Zlot.

Lazarev kanjon, usekao se u planinu Malinik u nekoliko krakova, i njegov oblik je zvezdast. Dužina kanjon je oko 9 kilometara. Lazarev kanjon predstavlja veliku atrakciju i za planinare i za speleologe, kao i za istraživače biljnog i životinjskog sveta. Svoj naziv dobio je po knezu Lazaru Hrebeljanoviću, koji je sa svojom vojskom, u vreme velikih previranja posle bitke na Marici 1371.godine, boravio u ovom kraju.

Lazarev kanjon nosi status Spomenika prirode, o čijoj zaštiti se stara Javno preduzeće “Srbijašume”, koje je Planinarskog društvu “Preslap” i izdalo saglasnost za izvođenje ove aktivnosti.
Trasa akcija počinje kod Lazareve pećine, u ataru Zlota.

foto: Udruženje Preslap

Prva deonica je laka, i njome se odlazi do Mikuljskog potoka. Odavde se učesnici sa nešto slabijom kondicijom mogu odvojiti i izaći na atraktivne vidikovce iznad Lazarevog kanjona. Ostali učesnici nastavljaju uz korito Lazareve reke, gde će na nekim mestima biti potrebno verati se uz stene i odseke, i ovaj deo postaje kondiciono teži. Na kraju će i učesnici koji pređu celu dužinu kanjona, takođe izaći do dva izuzetna vidikovca.

Na akciju se polazi 10. novembra u 4 sati izjutra, sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1200 dinara, a učesnici sami obezbeđuju hranu i vodu za celodnevnu aktivnost u prirodi. Potrebno je nositi kvalitetnu planinarsku obuću, koja će do izražaja doći po neravnom terenu Lazarevog kanjona.

Vodiči akcije su Nenad Stevanović (telefon: 062637771) i Slobodan Vasković (telefon: 0631118508).

Svi zainteresovani za ovu akciju, potrebno je da se prijave vodičima, a od njih mogu dobiti i sve dodatne informacije i savete.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde