Naslovna Sve vesti Niš Gradonačelnik Niša sa ambasadorima o saradnji sa arapskim zemljama

Gradonačelnik Niša sa ambasadorima o saradnji sa arapskim zemljama

237
0
PODELI

Ambasadori iz takozvane Arapske grupe – ambasador Palestine Mohamed Nabhan, ambasador Alžira Abdelhamid Šebšhub, ambasador Egipta Amr Aguvejli, ambasador Kuvajta Jusef Abdulsamad, ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž, ambasador Tunisa Seif Alah Režeb, otpravnik poslova Ambasade Libije, gospodin Munir Abugarin i ambasador Iraka  Fakri Hasan Mahdia Al Isu, borave u Nišu gde su se sastali sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima  Privredne komore Srbije i Regionalne privedne komore.

Održana je i prezentacija Grada i privrednih potencijala, a predstavnici osam Arapskih zemalja obišli su i jednu nišku fabriku koja sarađuje sa ovim zemljama.

“Raduje nas činjenica  što danas razgovaramo sa osam ambasadora Arapskih zemalja i na taj način dajemo i doprinos ukupnoj politici Vlade i države Srbije, podršci ovom delu Srbije jer danas radimo  zajedno sa Privrednom komorom Srbije i sa našom Privrednom komorom”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Sa nama su i predstavnici kompanija koje posluju na  tržištima ovih zemalja. Razgovaraćemo o saradnji u različitim oblastima, u kulturi, obrazovanu, nauči, zdravlju, sportu, ali i mogućim novim avionskim linijama ka ovim gradovima”, dodao je gradonačelnik Bulatović.

Mohamed Nabhan foto:GP018

U ime gostiju domaćine je pozdravio ambasador Palestine Mohamed Nabhan koji je u svom govoru naglasio da su oni sada u Nišu da osveže dugogodišnje prijateljstvo koje postoji ali i da razgovaraju o  mogućnostima saradnje u svim oblastima. Podsetio je sve na vreme kada su u Nišu njihovi mladi ljudi studirali, a sada se nalaze na vodećim pozicijama u privredi i politici.

“I to želimo da obnovimo i da naši studenti ponovo dođu i studiraju u ovom gradu. Nadam se da ćemo u toku dana upoznati mogućnosti ovog grada i dogovorili moguću sradnju”, zaključio je ambasador Palestine.

Ambasador Egipta je naglasio da je ovo njegova četvrta zvanična poseta Nišu.

 

“Ovo je prilika da  razgovaramo o svim oblicima saradnje između Srbije i Egipta ali i grada  Niša, jer verujem da postoje veliki kapaciteti i mogućnosti za to kada je u pitanju i privredna i ekonomska  saradnja kao i saradnja sa civilnim avio saobraćajem”, kazao je ambasador arapske Republike Egipta.

On je podsetio da je prošle godine njegova zemlja zahtevala uvođenje avio lilnije Niš- Hurgada.

Tokom prošle godine aplicirali smo za avio liniju Niš-Hurgada ali smo odbijeni od Direktorata za civilni saobraćaj. Na  osnovu razgovora koji sam imao sa gradonačelnikom i sa direktorom kompanije Aerodromi Srbije  dobio sam uverenje da će, ukoliko ponovo apliciramo ove godine, rezultat biti povoljniji tako da ćemo  vrlo brzo imati povratne informacije vezane za to. Ovi letovi su od značaja i za Srbiju i za Egipat ne samo zbog dolaska  srpskih turista u Egipat već i zbog dolaska egipatskih turista u Srbiju. Naše turiste zanimaju skijališta jer mi nemamo planine kod nas, jako volimo i Kopaonik i  Staru planinu, a mogućnost da se do Niša doputuje avionom jako bi značio našim turistima koji žele da dođu i skijaju ovde”, istakao je ambasador Egipta.

Aleksandar  Milićević, direktor Regionalne privredne komore ističe da u Nišu postoje firme koje već rade sa nekim od ovih zemalja , ali su mnogi  privrednici pokazali interes da uspostave saradnju sa ovim zemljama.

“Svakako da tu ima i nekih problema  o kojima ćemo razgovarati kao što su carine, razni sertifikati koji predstavljaju prereku za bolju i jaču saradnju Srbije i našeg regiona.  Imamo obećanje da će oni razgovarati sa predstavnicima vlasti u svojim zemljama da se na državnim nivoima ti problemi prevaziđu u što bržem roku kako bi se saradnja što pre uspostavila”, naglasio je  Milićević i dodao da ima nekoliko kompanija iz oblasti prehrambene , IT, iz sfere medicinske opreme, elektroinstrije koje sarađuju sa ovim zemljama ali ta saradnja nije na zadovoljavajućem nivou i upravo ovaj sastanak treba da doprinese boljoj saradnji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde