Naslovna Kultura Monografija “Malog Sabornog hrana” – knjiga koju svaka kuća mora da ima

Monografija “Malog Sabornog hrana” – knjiga koju svaka kuća mora da ima

190
0
PODELI

Uz blagoslov Episkopa niškog Arsenija u Svetosavskom domu je održana promocija monografije o Sabornom hramu, povodom 200 godina od izgradnje Malog Sabornog hrama Svetih Arhangela u Nišu. Prva promocija monografije je održana na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu koji je nedavno održan, a sada se ova reprezentativna knjiga koja je svedok i istorije grada Niša nalazi i pred Nišlijama.

Na promociji su govorili  Episkop niški Arsenije, profesor dr Miodrag Marković dopisni član SANU, dr Ljiljana Matić istoričar umetnosti i dr Miša Rakocija autor monografije.  Veliki jubilej, 200 godina od izgradnje Sabornog hrama u Nišu, biće obeležen 16. i 17. novembra. Obnovu ikonostasa u Maloj Sabornoj crkvi radio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa niškim Zavodom.

Promociji Monografije su, pored velikog broja Nišlija i predstavnika Eparhije niške,  prisustvovali i gradobačelnik Darko Bulatović sa saradnicima kao i predstavnici gradskih opština, Kola srpskih sestara i drugih udruženja koja neguju tradiciju pravoslavlja.

“Povod pisanja ove reprezentativne monogrofije jeste  obeležavanje 200 godina Malog Sabornog hrama i to je bila prilika da se sagleda kompletan kompleks cele Saborne crkve, velike i male, Eparhijski i Svetosavski dom i sve  ono što čini Sabornu crkvu, od istorije, preko arhitekture, živopisa, ikonopisa, moštiju. Sve ono što se zna ili ne zna o Sabornom hramu”, kaže autor monografije dr Miša Rakocija.

U monografiji je sažeta hrišćanska istorija našeg grada foto:Gp018

Upoznati se sa istorijom Niša znači upoznati se i sa istorijom Srbije i Balkanskog  poluostrva i to je ono što ovoj knjizi daje posebno značenja, naglašava autor monografije dr Miša Rakocija.  

“Upravo iz toga razloga svaka kuća bi valjalo da ima ovu monografiju. Iz ove monografije se može sagledati koliko je veliki značaj bio Saborne crkve koja je  u najtežim vremenima sačuvala i duhovni i prosvetni nivo naših građana. Ovde su bile i škole i biblioteka, a Saborna crkva je bila centar duhovnosti našeg naroda. Situacija je bila takva da nije bilo dozvoljena gradnja pravoslavnih hramova i ovo je jedno mučeničko žitije Saborne crkve gde je Mali Saborni hram i rušen i paljen i opet građen. Veliki Saborni hram je, takođe, imao probleme počev od same gradnje”, kaže dr Miša Rakocija.

Monografija donosi i mnogobrojna otkrića do kojih se došlo upravo sa početkom pisanja ove monografije. Pronađen je  originalni projekat iz 1856. godine za kulu zvonika koja bi bila visoka 63 metara, čiju su izgradnju zabranili Turci.  

Mnogo toga novog je otkriveno i u Malom Sabornom hramu. Posle konzervatorskih intervencija na ikonama otkrivena je fantistična lepota prestonih ikona, a saznalo se i ko je njihov autor. Ikone su nastale 1815.godine, a oslikao ih je  arhiđakon David, monah sa Hilandara. 

“Slobodno mogu da lažem  da je zahvaljujući ovoj monografiji i konzervaciji ikona, Niš dobio još jednu turističku destinaciju koju svaki posetioc mora da obiđe, a da ne govorim o Nišlijama”, zaključuje dr Miša Rakocija.

On dodaje da je, istražujući istoriju Sabornog hrama, u Nišu bilo  pet Sabornih crkava, a mala i velika su četvrta i peta po redu.

“Građani će u monografiji prvi put moći da vide niz dokumenata, crteža iz arhiva, i još mnogo podataka. Ponovo će vaskrsnuti izgoreli ikonostas, sve na svom mestu, kao što je nekada bilo, sve što je bilo od drveta a nestalo je u plamenu”, kaže dr Miša Rakocija. “Lepota Malog Sabornog hrama i njegovih ikona zasijaće ponovo u punom sjaju”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde