Naslovna Ekonomija Danas je Svetski dan štednje, da li znate koliko se u Srbiji...

Danas je Svetski dan štednje, da li znate koliko se u Srbiji štedi?

602
0
PODELI

Svetski dan štednje obeležava se danas i to 95. godinu zaredom. Podaci Narodne Banke Srbije govore da ukupna devizna štednja u Srbiji iznosi oko 9,8 milijardi evra, a dinarska 75 milijardi dinara.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je za Večernje novosti da je dinarska štednja četiri puta porasla od 2012. godine, kada je zapravo počeo njen ubrzani rast.

Tabaković je rekla da je predanim i odgovornim višegodišnjim radom vraćena vera građana u dinar i u ekonomsku i finansijsku stabilnost.

“Vraćanje poverenja u dinar ali i veća isplativost štednje u dinarima rezultat su povoljnih uslova koje je svojom politikom stvorila NBS u vidu niske i stabilne inflacije već duže od šest godina zaredom i relativne stabilnosti kursa dinara. Tome doprinose i vise kamate na dinarsku štednju, kao i to što se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje”, kazala Tabaković.
Prema njenim rečima analize pokazuju da se više isplati štedeti u dinarima nego u devizama i na kraći i na duži rok.

Godišnje kamatne stope koje nude banke na oročenu deviznu štednju su od 0,3 odsto do 1,3 odsto, a na dinarsku štednju su od jedan do četiri odsto. Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. na skupu bankara u Milanu, kada je osnovan i Međunarodni institut za štednju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde