Naslovna Sve vesti Niš Usvojen rebalans budžeta

Usvojen rebalans budžeta

271
0
PODELI

Rebalansom, drugim ove godine, gradski budžet je uvećan za oko 200 miliona dinara i sada iznosi 10,7 milijardi dinara, odlučili odbornici Skupštine grada Niša na sednici. Razlozi rebalansa gradskog budžeta su zakonska obaveza povećanja plata zaposlenima u lokalnoj samoupravi, socijalnim, predškolskim i kulturnim ustanovama u ukupnom iznosu od 50 miliona dinara, obrazložila je Danijela Spasović, sekretar Sekretarijata za finansije, kao i finansijska podrška Gradskoj toplani u formi povećanja osnovnog kapitala Grada u iznosu od 150 miliona dinara. 

“Rebalansa treba da bude onoliko u godini koliko se pojavi i potreba za tim. Doduše, u ovom slučaju nije reč o novim potrebama Grada, već o odluci države da poveća plate određenim kategorijama zaposlenih. Takođe, razlog izdvajanja za Gradsku toplanu je da bi joj pomogli u izmirenju obaveza prema isporučiocima gasa”, oobjasnio je Zoran Perišić, šef odborničke grupe SNS-a.

Skupštinska većina potvrdila je imenovanja Milana Milića i Miroljuba Ćupića, dosadašnjih vršilaca dužnosti, za direktore Direkcije za javni prevoz i “Nišstana”. 

Miodrag Stanković, šef odborničke grupe DS-a mišljenja je da “izbor za direktore treba poništiti, jer nije bio transparentan, nije se ni znalo da je raspisan konkurs”. 

Zoran Perišić je naveo da treba “promeniti svakog direktora koji ne radi dobro i da je izbor bio transparentan.

foto: N.P.

Opozicija se založila i za ispitivanje imovine gradskih funkcionera, sa čime se složio i Perišić.

Skupština je usvojila odluku o tome da i komunalni milicioneri mogu izdavati naloge za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila “paukom”, što predviđaju nova zakonska ovlašćenja komunalne milicije, kao i da nepropisno parkirano vozilo za koje se ne može utvrditi vlasnik, može biti zadržano “dok se vozač sam ne javi”, a kako je objašnjeno, ovo se odnosi na vozila sa stranim registarskim tablicama.          

Skupština je verifikovala i odluku o izdavanju besplatnih karata niškim vozačima za korišćenje dela autoputeva E-75 i E-80, što znači da Nišlije neće plaćati putarinu na utvrđenim deonicama.

Odbornici su usvojili i odluke o raspodeli prošlogodišnje dobiti gradskih preduzeća.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde