Naslovna Društvo Međunarodna ekspedicija u Cerjanskoj pećini

Međunarodna ekspedicija u Cerjanskoj pećini

143
0
PODELI
foto: redakcija

Do 25. oktobra u Cerjanskoj pećini organizuje se višednevna istraživačka ekspedicija u kojoj učestvuju speleolozi iz Irana, Bugarske, Rumunije i Srbije.

Cerjanska pećina važi za jednu od najlepših, ali i najnepristupačnijih pećina u našoj zemlji, za posetioce je otvorena pre 19 godina, ali još krije velike tajne u sebi koje bi sada, makar jednim delomm trebalo da odgonetnu članovi ove međunarodne speleološke ekspedicije. Istraživačku ekspediciju je organizovala Direkcija za izgradnju grada Niša u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije.

Nakon ove ekspedicije se očekuje više saznanja o Cerjanskoj pećini koju je Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998. godine, proglasio prirodnim dobrom prve kategorije. 

“Nakon ove ekspedicije dobićemo, nadam se, nova  saznanja o Cerjanskoj pećini, pre svega o novim kanalima i novim spajanjima. To je bitno za Direkciju ali i grad Niš koji  će dalje koristiti Cerjansku pećinu u naučnim i turističkim svrhama”, kaže Nebojša Lović, direktor Direkcije za izgradnju grada Niša.

Neki od speleloga koji se nalaze u ovoj ekspediciji već su boravili u Cerjanskoj pećini, a neki se sada prvi put sreću sa njenim tajanstvenim svetom.

“Uslovi su opšte poznati i vladaju u svim speleološkim objektima”, kaže Nemanja Milosavljević iz  Planinarskog saveza Srbije. “Niska temperature, vlaga, voda, to je ono što nas očekuje u Cerjanskoj pećini. Već na prvom kilometru srećemo se vodom gde se nalazi izvor i reka koja teče narednih dva kilometara”.

Temperatura u pećini je oko 10 stepeni i ne manja se. Konstantan mrak je nešto sa čime se speleolozi konstantno sreću.  

“Prilagodičemo se uslovima kako bi radili i dali maksimum ali i  izvukli što više od istraživanja”, dodaje Milosavljević.

Cerjanska pećina nalazi se na 14 kilometara od Niša, pored sela Cerje po kome je i dobila naziv. Prema procenama geologa, ova hidrološki aktivna pećina nastala je pre više od 2 miliona godina. Kraj pećine još uvek nije otkriven, a dužina istraženog dela je oko  6 kilometara.

Pećina je bogata nakitom koji se prostire celom njenom dužinom. Ona otkriva predivan podzemni svet satkan od hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 metara koji kriju na stotine morfoloških i hidroloških oblika, najrazličitijih formi, veličina i boja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde