Naslovna Društvo Skupština grada Niša dobila softver i tablete vredne preko 130.000 dolara

Skupština grada Niša dobila softver i tablete vredne preko 130.000 dolara

121
0
PODELI

U okviru projekta “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu parlamenta” čija je vrednost preko 130.000 dolara kupština grada Niša dobila je danas od Vlade Švajcarske i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) 78 tablet računara i softver za e-parlament prilagođen radu te skupštine.

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković je istakao da će novi softver unaprediti efikasnost i transparentnost rada Skupštine grada, što će za rezultat imati i veće povrenje građana u rad te institucije.

“Novi softver će omogućiti da u svakom trenuktu bude poznat broj prisutnih odbornika, njihovi glasovi će biti elektronski brojani, a elektronski će biti vođena lista odbornika koji žele da se jave za reč. Time će biti skraćeno vreme trajanja skupštinskih sednica”, izjavio je Rajković na konferenciji za medije.

Rajković je podsetio da odbornici Skupštine grada Niša već dve godine imaju pristup dokumentima u elektronskoj formi što predstavlja uštedu u štampanju materijala od preko dva miliona dinara godišnje.

“Stari tableti ostaju, ali oni ne mogu da podrže rad novog softvera. Niš je prvi grad koji je dobio softver urađen u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine”, naglasio je Rajković.

On je istakao da će u naredne dve nedelje Skupštinska sala biti opremljena monitoring ekranima i računarima za predsedavajuće, a sredstva za tu namenu obezbediće grad Niš.

“Razmišljamo da u budućnosti budu direktni prenosi skupšinskih zasedanja. Taj kanal bi imao i arhivu tako da bi svi zainteresovani mogli da pogledaju bilo koje skupštinsko zasedanje”, izjavio je Rajković.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap istakla je da e-parlament garantuje transparentnost i odgovornost rada parlamenta.

“Softver koji je Niš dobio omogućava emitovanje video i audio zapisa i jednostavnu pretregu dokumentacije o radu parlamenta”, rekla je Pikap.

Ona je kazala da je UNDP dobio zahteve 30 gradova u Srbiji za izgradu novih softvera, prilagođenih radu lokalnih skupština.
“Ključne koristi od digitalizacije su jačanje transparentnosti odnosno javnosti u radu lokalnog parlamenta, pristup informacijama o kojima se glasa i dokumentima koji se koriste na javnim raspravama”, istakla je Pikap

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde