Naslovna Društvo Niš dobio novu manifestaciju- festival mekika  

Niš dobio novu manifestaciju- festival mekika  

198
0
PODELI

Niš je dobio novu manifestaciju koju organizuje Unija pekara Niša, a prvi Mekika fest počinje u petak, 11. oktobra u parku Svetog Save. Manifestacija će okupiti desetak učesnika iz Niša, Svrljiga, Knjaževca i Pirota.

Ideja je bila da dođu i gosti iz Makedonije, Bugarske i Grčke, ali zbog brzine organizacije oni će sačekati iduću godinu. Manifestacija se zatvara u nedelju 13.oktobra, proglašenjem i dodelom nagrada najboljim učesnicima. Organizatori pozivaju sve da posete manifestaciju i probaju razne vrste mekika.

„Ideja da pokrenemo ovu manifestaciju rodila se na Danima bureka koji su letos održani u Nišu“, kaže Bratislav Vukadinović. „Tada je Dragiša Pavlovski gostovao kao proizvođač mekika i nekako smo se svi složili da bi mogla da se održi i ova manifestacija jer, posle bureka, mekike su najtraženiji pekarski proizvod za duračak. Onda nam se  javio veliki broj proizvođača mekika za zahtevom da i oni žele da se predstave kao i proizvođači bureka“.

Dragiša Pavlovski je jedan od proizvođača i učesnika ove manifestacije.

„Dugo se  bavim proizvodnjom mekika, a zanat sam naučio od svog oca sa kojim sada radim. Mekike pravimo na isti način kao i pre mnogo godina, a njen kvalitet u velikoj meri zavisi od dobrog brašna i ulja na kome se prži. Nekada su domaćice mesile hleb, a onda kada im ostane malo testa da deca ne bi čekala dok se hleb ispeče, one su im pržile mekike“, objašnjava Dragiša.

„Kod nas je mekika, u pirotskom kraju mećik, u Zajačaru je mekika kao i kod nas, Hrvati je zovu uštipak, u Crnoj Gori je priganica, a u Makedoniji tiganica. Sve su to nazivi za isti proizvod koji ćemo predstaviti sada na prvom Mekika festu.”

Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u 20 sati. Otvoriće je predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, ali program će početi već u 18 sati kulturno umetničkim programom.

Pokrovitelj manifestacije je Grad  Niš, generalni pokrovitelj je GO Medijana, a veliku zahvalnost organizatori duguju i ostalim pokroviteljima a to su GO „Crveni Krst“, GO „Palilula“ i „Milk Hausu“ koji ima strateški ugovor sa Unijom pekara. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde