Naslovna Kultura Prometheus Duo nastupa u NKC-u

Prometheus Duo nastupa u NKC-u

156
0
PODELI

Prometheus Duo koji čine Džozef Abad na saksofonu i Marko Stuparević na klaviru nastupiće u utorak 8. oktobra u velikoj sali NKC-a. Karte se mogu kupiti u Niškom kulturnom centru, po ceni od 300 dinara, a za đake, studente i penzionere sa popustom – 200 dinara.

Duo Prometeus je dvojac (saksofon i klavir) sa sedištem između Hartforda i Njujorka. Specijalizovani su za izvođenje dela baroknog perioda, klasične literature, kao i porudžbina savremene muzike. Kao što implicira mitski naziv sastava (darovanje vatre ljudima), duo nastoji da utiče na društvenu zajednicu negujući publiku, ali takođe i donirajući deo svojih prihoda lokalnim humanitarnim organizacijama.

Marko Stuparević i Džozef Abad su se upoznali 2011. godine kao stipendisti programa za kamernu muziku na Konzevratorijumu Hartt School Performance. Od tada uspešno nastupaju širom Sjedinjenih Američkih Država sa neverovatno različitim muzičkim kapacitetima. Održali su preko 40 resitala, svirajući u okviru različitih koncertnih serija, u crkvama, bibliotekama, kao i u penzionerskim zajednicama.

Debitovali su 2016. godine na Festivalu folklorne muzike u Siglufjorduru (Island), a priznanje kritike su pobrali nastupima širom Njujorka i oblasti Nove Engleske. Godine 2018. su objavili svoj prvi snimak u okviru kompakt diska Spectra, Connecticut Composers Inc. na kojem su premijerno predstavili delo Rajana Džespersona Icarus za saksofon i klavir. Duo Prometeus će u sezoni 2019/2020 proširiti svoj već rakošan repertoar bogatom zbirkom kompozicija inspirisanih folklornim stilovima različitih krajeva sveta, kao i novim delima istaknutih savremenih kompozitora. U isto vreme, proširiće svoju društveno odgovornu delatnost, donirajući prihod sa koncerata još dužoj listi dobrotvornih organizacija.

Irina Stefanović je rođena u Beogradu 2001. godine u porodici muzičara. Svira klavir od svoje četvrte godine i komponuje od svoje sedme godine. Trenutno je učenica SMŠ Josip Slavenski gde pohađa teoretski odsek i klavirski odseku u klasi prof. Maje Vuković, a uporedo je učenica SMŠ Stanković na odseku džez klavira u klasi prof. Aleksandra Grujića. Ima razvijenu koncertantnu delatnost, dobitnica je međunarodnih i republičkih nagrada kao solista na klaviru i kao mladi kompozitor.

“Od malih nogu sam razmišljala o zvuku. Moje prve kompozicije su naišle na prihvatanje od strane publike i stručne javnosti. Evening Waves za saksofon klavir i gudački kvintet je napisana kao narudžbina za Šesti međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience. Kompozicija bi trebalo da dočara magiju večernjih talasa, njihove lagane pokrete i slike koje crtaju u pesku. Svaki deo kompozicije ima određenu asocijaciju na morske talase,” ističe Irina Stefanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde