Naslovna Društvo Drugi uspon na Seličevicu 13. oktobra

Drugi uspon na Seličevicu 13. oktobra

198
0
PODELI

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u nedelju, 13.oktobra 2019.godine, drugi uspon na planinu Seličevicu, u čast oslobodilaca grada Niša. Akcija je finansijski podržana od strane grada Niša, a logistički od strane Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Gabrovca, preko izdvojenog odeljenja u selu Berbatovu.

Ova akcija je posvećena oslobodiocima grada Niša i u znaku je obeležavanja dana oslobođenja Niša u prvom svetskom ratu 1918.godine, zatim dana oslobođenja Niša u drugom svetskom ratu 1944.godine, i sa obaveznim osvrtom na oslobođenje Niša od turskog ropstva 1878.godine, zato što su svi naši oslobodioci, prilikom završnih dejstava, kao jedan od pravaca ulaska u okupirani Niš koristili i planinu Seličevicu i Delijski vis.

Planinarsko društvo „Preslap“, ovim putem poziva planinare i rekreativce da učestvuju na ovom usponu, koji će osim sportsko-rekretivnog aspekta, imati i kulturno-edukativne sadržaje. Podsećamo da je na prvom usponu na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša, održanom 14.oktobra 2018.godine, učestvovalo 220-oro učesnika iz Niša, Aleksinca, Leskovca, Donjeg Dušnika i Paraćina.

Ono što će svakako obeležiti ovaj uspon, jeste i organizacija svojevrsnih časova istorije u prirodi. Tokom uspona, održaće se prigodne besede i kraća predavanja o oslobađanju Niša 1878.godine, 1918.godine i 1944.godine.

Uspon počinje na parkingu kod stadiona Ženskog fudbalskog kluba „Mašinac“ na Delijskom visu. Učesnici se okupljaju između 07:30 i 08:00 časova, posle čega se kreće na prvu etapu uspona, do Delijskog visa, odakle se izvanredno, panoramski, vidi grad Niš. Planinari i rekreativci dalje nastavljaju širokom, uglavnom ravnom stazom, do sela Vukmanovo gde će pored spomen česme svi duže odmoriti. Od Vukmanova, vijugava i široka staza, u narednih 6 kilometara, učesnike akcije odvešće do vrha Ibrovica (903 m), koji je i najviši vrh Seličevice. Zanimljivo je da se na samom vrhu nalaze ostaci objekta koji je u drugom svetskom ratu nemačka vojska koristila kao radio relejni centar, i zato će na ovom mestu biti održana beseda o oslobođenju Niša u drugom svetskom ratu. Silazak se izvodi u pravcu sela Berbatovo. Ukupno će učesnici prepešačiti 16 kilometara, od kojih 11 kilometara na usponu, a 5 kilometara pri silasku.

U selu Berbatovo, u dvorištu izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Branko Radičević“, biće poslužen besplatan ručak, te je potrebno da učesnici sa sobom ponesu pribor za jelo i porcije. Po završetku programa, organizovan je i besplatan autobuski prevoz od Berbatova do stadiona „Mašinca“ u Nišu, a potom i do Trošarine.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti kod vodiča akcije, Miroslava Dokmana (telefon: 062205977) i Nenada Stevanovića (telefon: 062637771).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde