Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – VLADAVINA MANJINE NAD VEĆINOM

ŠTO DA NE KAŽEM – VLADAVINA MANJINE NAD VEĆINOM

164
0
PODELI
Beograd, 3. oktobra 2019.- Protest taksista u Beogradu. FOTO TANJUG/ RADE PRLIC/ nr

Beogradski taksisti iz gotovo svih najvećih udruženja nastavili su sa protestima na gradskim ulicama, zahtevajući da, kako kažu, država reaguje i zabrani rad svim prevoznicima koji nelegalno obavljaju taksi prevoz. Oni su najavili radikalizaciju protesta od naredne nedelje, blokadom mostova i prometnijih saobraćajnica.

Taksisti kažu da razumeju nezadovoljstvo građana i zbog toga su doneli odluku da će od danas na svojim trasama protestne vožnje besplatno prevoziti građane. Lepo od njih što hoće građanima da izađu u susret, ali građani baš nešto slučajno krenuli na drugu stranu. Šteta.

Direktor kompanije “CarGo Technologies” Vuk Guberinić je rekao da će ta kompanija pomoći taksistima da formiraju novo taksi udruženje, uz garancije da će imati minimalnu platu 150.000 dinara, kao i da će pomoći i nabavku novih vozila za buduće taksi udruženje. Primamljiva ponuda,što li se direktor toga nije setio do sada. Sumnjivo miriše. Ali on pojašnjava:

“Javili su nam se pošteni taksisti koji ne žele da štrajkuju i žele da izađu iz taksi udruženja. Udruženi sa poštenim taksistima predstavićeno novi savremeni taksi, početak nove taksi ere.” Super, šansa za sve taksiste da očas uđu u novu “taksi eru”.

Malo šale nije na odmet, a šta bismo mi Srbi, kada se i u najgorim situacijama ne bismo šalili. Samo što nam u poslednje vreme više i nije do šale. Tim pre što svi, čim im prifali nešto, izađu na ulicu i protestuju. Razumem i one koji protestuju, bolje rečeno trudim se

da razumem, ali preteraše brate…..protestuju taksisti, medicinski radnici, prosvetari, student, borci, stari mladi, gej populacija……..sve se bacilo na proteste. Digneš dževu, i stigneš do željenog cilja. Dobar deo njih iznudi željeni cilj. I opet kažem – razumem ( a u poverenju – teško razumem), ali mi i dalje nije jasno misle li “grupe protestanata” na ostali svet? A ostali svet (koji ne protestuje) koristi usluge svih gore navedenih. I ne zanima ga šta ovima gore treba. Ostalom svetu je potrebno da se preveze, da ode kod lekara, da ide u školu, da mu saobraćaj ne bude blokiran zbog grupice onih koji su se razmileli po ulici…..ostali svet hoće da živi normalno: I kome da se, taj ostali svet, požali? Ispada nikom. Ćuti i trpi. Protesti iz raznoraznih razloga i pobuda se, međutim, namnožili. Tako da ostali svet svakodnevno ima poneki problem, zbog kojeg treba da čeka.

Pa se pitam, onako u sebi, pošto ne znam koga bi trebalo da pitam: postoji li neki drugi način dolaženja do rešanja, u kojem nećemo biti smetnja građanima? Ostvarujemo svoja prava, ali onima koje naša prava ne zanimaju, ne smetamo? Mora da postoji, ne mogu da verujem da ne postoji, ali bi svi hteli nekom prečicom, prevarom, halabukom i stvaranjem tenzije, koja ubrzava proces dolaženja do cilja.

Znam primere u kojima se okupi i mala grupa ljudi i napravi veliki medijski događaj. Jer medije zanima samo reč protest. Nebitno je koja je njegova specifična težina, ko ga organizuje i kojim povodom. Razmišljam nešto, a šta bi bilo da se okupi grupa “neprotestanata” da protestuje protiv onih koji im protestima kvare život? Šta bi se onda dogodilo? Pa sve bi bilo blokirano, ništa ne bi radilo i nigde ne bi mogao da stigneš. Htela sam, zapravo, da kažem da je “malo mnogo”, hoću reći preterano ovakvo iznuđivanje rešenja protestom od strane manjine (vrlo često I manjinice), koja maltretira većinu. Tvorci demokratije rekoše da je “demokratija vladavina većine nad manjinom”. Al ko šiša tvorce. Vremena se manjaju, pa se promenila i demokratija. U savremenim uslovima to je “vladavina većine nad manjinom”. Pa ko kom se dopada dopada, kom ne – neka se žali. Ako ima kome.

6.Oktobar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde