Naslovna Kultura Predstavom “Vlast i njena opozicija” počinje nova sezona u Narodnom pozorištu

Predstavom “Vlast i njena opozicija” počinje nova sezona u Narodnom pozorištu

0
PODELI

Narodno pozorište u Nišu započinje novu sezonu premijerom predstave “Vlast i njena opšozicija” koju je, prema tekstu Nebojše Romčevića režirao jedan od najpoznatijih režisera sa ovh prostora Egon Savin. Predstava će premijerno biti prikazana sutra, 5. oktobra od 20 sati. Nakon premijere, predstava će prvu reprizu imati već narednog dana, 6. oktobra.

Na daskama koje život znače niškog teatra život i položaj intelektalaca ali i obićnih ljudi, vlasti i opozicije publici će dočarati glumci Aleksandar Marinković, Jasminka Hodžić,
Nađa Nedović Tekinder, Dejan Cicmilović i Aleksandar Mihailović. Scenografiju potpisuje Marija Kalabić, a kostimograf je Bilјana Krstić.

“Predstava “Vlast i njena opozicija” nije politički teatar, ja politički teatar ne volim, jer politički teatar uvek zastupa jednu političku opciju, a meni je politika samo povod da stvaram uzbudljivo pozorište koje je kritičko. Pozorište koje farsičnoj stvarnosti odgovara farsom koja se šali, ruga ali je satira o ovom vremenu”, kaže Egon Savin. On dodaje da ne voli političko pozorište i politiku koristi da bi se bavio pozorišnim žanrovima. Za njega je uzvudljivo da pravi satiru kojoj je povod naša stvarnost.

Glumac Dejan Cicmilović u predstavi igra marketinškog stručnjaka koji radi za vlast. 

“Ovo je zanimljiv komad, koji otvara veliki broj pitanja, razmišljanja i promišljanja o odnosu vlasti i opozicije, odnosno vlasti i intelektualca u sadašnjem društvu”, kaže Dejan Cicmilović.

Hteo sam na jedan tipski način da odigram tog predstavnika vlasti  koji radi za vlasti, ali radi neke poslove koji u ovom slučaju nisu čisti čak su i vrlo prljavi”.

Slogan nove sezone u Narodnom pozorištu je “Mit i mito”, kaže direktor niškog teatra Spasoje Ž.Milovanović.

“Mit kao struktura koji definiše nas kao narod, kao pojedinca i mito kao jedna nova mitska struktura koja se proteže paralelno sa mitom i tim junačkim pričima I sa svim tim problemima koji su definisali i našu državu i narod i nas kao pojednice”, kaže Spasoje Ž. Milovanović.

“Živimo u vreme koje, sa jedne strane, barata različitim mitovima, a često se, sa druge strane, oni pretvore u podmićivanje i potkusurivanje, bez i sa našim saznanjem. Želimo da ovom predstavom odgovorimo na problem društva u kome živimo, da pokažemo dokle smo mi kao građani stigli između mita i mita. Preplitanje mita i mita se proteže kroz čitavu modernu srpsku istoriju”, naveo je Milovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde