Naslovna Društvo Medijacija smanjuje trošak grada za ujede i padove

Medijacija smanjuje trošak grada za ujede i padove

215
0
PODELI
foto: Gradska kuća

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, direktor Javno-komunalnog preduzeća “Mediana” Dragoslav Pavlović, predsednik Osnovnog suda Goran Spasić i Višeg suda Zoran Krstić potpisali su danas sporazum o primeni medijacije u slučajevima kada gradjani tuže grad zbog padova i povredjivanja na javnim površinama i zbog ujeda pasa i mačaka lutalica.

Gradski većnik Saša Živić istakao je da grad na ime odštete zbog padova ili ujeda  gradjanima godišnje isplati oko milion evra.
Živić je rekao da će zahvaljujući medijaciji gradjani brže dolaziti do obeštećenja, a taj postupak će uticati i na značajno smanjenje sudskih troškova.
foto: Gradska kuća

“Iznos obeštećenja koji je do sada dogovaran na gradskoj Komisiji za mirno rešavanje sporova kretao se, u zavisnosti od težine povrede, od 25.000 dinara za ogrebotine do više desetina hiljada dinara za ozbiljnije povrede. Na sudu su gradjani takodje dobijali obeštećenja u tolikom iznosu, ali su troškovi sudjenja i veštačenja duplirali ili trostruko uvećavali konačni iznos”, izjavio je Živić.

On je istakao da će gradjani, koji se ne opredelje za medijaciju ili ne budu zadovoljni ishodom medijacije, moći da se opredele za parnični postupak protiv grada.

Direktor JKP “Mediana” Dragoslav Pavlović rekao je da to preduzeće učestvuje u isplati svih šteta za ujede pasa i mačaka lutalica, ali nema toliko velike izdatke za tu namenu kao grad.

foto: Gradska kuća

“Ti iznosi svakako nisu mali i beznačajni, a uz medijaciju značajno bi bili smanjeni. “Mediana” je na ime odštete za ujede pasa i mačaka 2016. godine isplatila 7,8 miliona dinara, sledeće godine 11,9 miliona dinara, 2018. godine osam miliona dinara, a od početka ove godine 7,2 miliona dinara”, izjavio je Pavlović.

Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda Zoran Krstić istakao je da u postupku medijacije sud informiše stranke o tom postupku, obezbedjuje prostor i medijatore, overava sporazum i strankama izdaje izvršni nalog koji mogu da naplate u postupku izvršenja.
Krstić je rekao da postupak medijacije mnogo kraće traje od parničnog postupka i zato je u interesu gradjana da se za njega opredele, dok je sud zainteresovan za medijaciju jer smanjuje broj sporova koji spadaju u masovne.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izrazio je zadovboljstvo zbog potpisanog sporazuma i dodao da se time stvaraju uslovi da se troškovi grada smanje, a broj predmeta u sudovima smanji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde