Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – GRETENIZAM ILI KRETENIZAM?

ŠTO DA NE KAŽEM – GRETENIZAM ILI KRETENIZAM?

282
0
PODELI

Mlada aktivistkinja za klimu, Šveđanka Greta Turnberg, koja je inicijator skupova o klimi koji se održavaju širom sveta, izrazila je nadu da je društvo došlo do “prekretnice”. Održala je govor u UN, prozvala svetske političare, sve to odjeknulo u svetu i Greta je postala slavna. Oko nje lome koplja i političari, i pobornici zaštite životne sredine, i novinari, i obični građani koji je smatraju junakinjom i mladom oosobom, koja može da promeni svet. Greta postade slavnija od mnogih poznatih političara. Preko noći, za samo jednu sedmicu. Ne zvuči li to prilično bajkovito?

Ko je Greta Turnberg? I šta se to događa u svetu sa njenim slučajem?

Greta Turnberg je vrhunac neobzirnosti u iskorišćavanju bolesnog deteta kao portparola za političku agendu. Greta Turnberg, švedska srednjoškolka kojoj je dijagnostifikovan Aspergerov sindrom, autizam i opsesivno-kompulsivni poremećaj, nekim je čudom od sedenja petkom ispred švedskog ministarstva umesto da ide u školu , dospela za govornicu UN-a kao vrhovni autoritet na svetskom samitu o klimi i tamo govori banalnosti, besni, optužuje svetske lidere i odrasle u globalu da su njoj kao tobožnjoj predstavnici mladih “ukrali snove” te kao vrhunac brizne u histeričan plač. I tako Greta postade spasilac sveta od prteće nam opasnosti, od klimatskih promena.

Sve je politika, pa i Gretin slučaj, koji uopšte nije „slučajan slučaj”, kako je u javnosti prikazan. Pitanje je samo zašto je globalna oligarhija na pijedestal istakla baš Gretu? Ne radi li se ovde o moralnoj uceni i najgoroj vrsti zloupotrebe dece? Jer mala, pri tom bolesna Greta, se usudila da bude protiv nečega sa najistaknutije svetske govornice i da pri tom nekompetentno i neupućeno, osuđuje. Nije li to iživljavanje nad detetom, jer Greta nikako nije mogla sama da dođe na ovakvu ideju niti je sama uspela da se nađe za govornicom UN. To je naprosto, za svakog razboritog čoveka, nemoguće i nenormalno.

Greta poručuje da učiti, ići u školu nije najvažnija stvar, već je deci preči klimatski aktivizam. Pri tome ne krije pubertetski prezir prema starijima, u njenom svetu odrasli su krivci i ne valjaju, a mladi su sve shvatili.

Dobro nam je poznato da se je mafija svuda u svetu sjatila oko otpada, eko-biznis je danas unosniji od kocke, droge, oružja ili građevine. Klimatski katastrofizam je najbolji način da se izvuku ogromna javna sredstva kojima će onda odabrani menadžerisati za spas planete. Greta je instrument, najpogodniji instrument da se udari na emocije. Preko deteta, preko bolesnog deteta, preko mladog čoveka koji, navodno, brine o budućnosti planete.

Koristeći je kao maskotu, mejnstrim mediji na Zapadu pumpaju osećaj nadolazeće katastrofe, najavljuju apokalipsu, teraju na preobraćenje na novu religiju, pokajanje, post i žrtvu, naravno pod njihovom palicom.

Posle Gretinog govora u UN nekoliko stotina hiljada učenika, studenata i radnika izašlo je na ulice gradova širom sveta, od Azije do Evrope, u okviru globalnog štrajka na kojem je upućen zahtev svetskim liderima, koji se okupljaju na samitu UN o klimi, da usvoje hitne mere da se spreči klimatska katastrofa. Da ne bude da je Greta Turnberg pala s Marsa u UN. Ne, ona je skrenula pažnju svetske javnosti još prošle godine kada je prestala da ide u školu petkom da bi protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta.Pridružili su joj se drugi učenici i osnovali pokret “Petkom za budućnost”. Potom je to preraslo u nedeljne proteste širom sveta da bi se od vlada zahtevala akcija protiv klimatskih promena. Njena organizacija “klimatskih štrajkača” ima nekoliko miliona pristalica širom sveta. Greta je u SAD stigla u avgustu, kada je uplovila u njujoršku luku brodom na solarni pogon, kako bi prisustvovala klimatskom samitu u UN.

Stvar je, dakle, postala ozbiljna. I za Gretu i za Svet. Ali za svakoga drugačije. Greta zapravo pomaže onima, protiv kojih se bori. Manipulatorima i lažnim braniteljima planete zemlje čiji je cilj,ne da je spasu, već da pune svoje džepove. Kad joj to postane jasno, ako joj ikada postane, biće kasno.

Trenutno smo ušli u eru Gretenizma, mada bi pojam kretenizam više pristajao dešavanjima.

28.Septembar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde