Naslovna Društvo Nastavnici na seminaru o upotrebi Vikipedije u nastavi na Filozofskom fakultetu

Nastavnici na seminaru o upotrebi Vikipedije u nastavi na Filozofskom fakultetu

378
0
PODELI

Seminar „Primena Viki alata u nastavi i učenju“ održava se danas na Filozofskom fakultetu u Nišu. Organizuje ga Departman za pedagogiju i Centar za obrazovanje i usavršavanje nastavnika u saradnji sa organizacija Vikimedia Srbije sa kojim Filozofski fakultet ima saradnju.

Cilj je, kako kažu na Filozofskom fakultetu, da doprinesu nastavnom kadru, pre svega, usavršavanje.

„Mi smo kao Centar za obrazovanje nastavnika prepoznali da ova saradnja sa Vikimedijom  može da bude od koristi nastavnicima iz Niša i regiona i pozvali nastavnike da se odazovu seminaru. Na ovaj način želimo da uspostavimo jednu bogatiju mrežu nastavnika i stručnih saradnika kako bi naša saradnja sa neposrednom vaspitno – obrazovnom praksom bila intenzivnija po pitanju pružanja usluga za osposobljavanje nastavnika“, kaže Marija Jovanović , vanredni profesor na departmanu za pedagogiju i upravnik Centra za obrazovanje nasstavnika Filozofskog fakulteta.

Centar za obrazovanje nastavnika ima u svojoj ingerenciji jedan koristan program , master predmetne nastave, koji je namenjem nastavnicima prirodnih, medicinskih nauka i tehničko – tehnloških nauka i ima za cilj da nastavnicima iz svih ovih oblasti, osim zvanja mastera da i mogućnost da steknu adekvatno pedagoško – psihološko – metodičko obrazovanje. Upravo je to razlog, objašnjava Marija Jovanović, što se organizuje ovakav seminar.  

Vikimedija Srbije  već nekoliko godina sarađuje sa Filozofskim fakultetom gde se nastavnicima i stručnim saradnicima pružila prilika da se upoznaju sa Vikipedijom kao konceptom koji može da se primeni u radu sa učenicima u osnovnim i srednjim školama. Ideja je da se osavremeni nastava pisanjem članaka na vikipediji od strane učenika i studenata.

„Cilj je da se ukaže na to kako se vikipedija koristi i da je to početna a ne krajnja tačka u istraživanjima. Sa vikipedije ne treba preuzimati članke kopiranjem sadržaja, kako se to često radi  već da služi kao neki repozitorijum za primarne i sekundarne izvore za koje će se kasnije vršit istraživanja i da se ukaže nastavnicima da u radu sa učenicima oni mogu da koriste vikipediju i da na taj način učenivi mogu da usavrše svoje veštine čitanja, pisanja, referenciranja, istraživanja literature koje njima kasnije može da bude pomoć u daljem školovanju  životu,“ kaže Nebojša Ratković, menadžer obrazovnog programa Vikimedia Srbija.

Vikipedija je moćan resurs za poboljšavanje veština učenika, nastavnika. Vikipedija se u tom smislu uklapa u ideju projektne nastave nakojij se sve više insistira iškolama i koje u tom smislu pogodna, dodaje Ratković.  

Vukimedia Srbija je nestranačko, nevladino , neprofitno udružanje sa sedištem u Beogradu, čiji je cilj stvaranje i podržavanje, sakupljanje i umrežavanje slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način.

„Ideja nam je da se kroz naše viki projekte, pre svega kroz vikipediju koji je jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih viki projekata ljudi upoznaju sa idejom slobodnog znanja i da rade na upotpunjavanju sadržaja vikipedije.“

Vikomedija ima nekoliko programa koji se  realizuju u Srbiji.

Seminar  koji danas pohađaju nastavnici na Filozofskom gfakultetu traje jedan dan i besplatan je a za njega se prijavio večili broj zainteresovanih slušalaca.

Ovakvi seminari biće održani u narednom periodu i  u okolnim mestima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde