Naslovna Društvo Mladi volonteri “Delijskog visa” čistili Gabrovačku reku

Mladi volonteri “Delijskog visa” čistili Gabrovačku reku

154
0
PODELI

Članovi Udruženja Radne akcije Delijski Vis  danas su čistili korito Gabrovačke reke od Prirodno-matematičkog fakulteta do restorana Bolji život, a ono što su pronašli u reci graniči se sa nemogućim. U gumenim čizmama, zaštitnim odelima i rukavicama sa maskama na licu, oko 40 volontera ovog Udruženja pokušalo je da učini nemoguće, da očisti korito Gabrovačke reke.

Osim što su imali za cilj da očiste ovaj vodotok, njihov cilj je bio i da pokažu građanima šta su sve pronašli u reci a što je delo njihovih nesavesnih komšija. Možda se neko i postidi i više ne ponovi ono što je, možda, do sada radio. Bacao đubre u reku, a mogao je lepo to da učini na deponiji. Mlade volontere su tokom jutarnjih sati posetili gradonačelnik Niša Darko Bulatović i šef Kancelarije za mlade grada Niša Stevan Žuvković. Inače. Ova akcija čišćenja Gabrovačke reke sprovodi se kao projekat “Nije šteta da se počisti reka” koji je finansiran od strane grada Niša.

“Ovo je treće čiščenje Gabrovačke reke koje smo otganizovali ove godine ali sada preko projekta “Nije šteta da se počisti reka” koji  se finansira iz budžeta grada”, kaže Milan Spasić, predsednik ovog udruženja.

“U akciju je uključeno oko 40 naših aktivista, a priključila nam se i jedna grupa mladih iz romskog naselja koje se nalazi u blizini reke. Zajedničkom  akcijom smo odlučili da očistimo reku od Prirodno-matematičkog fakulteta do restorana Bolji život”.

A u koritu reke je bilo svega i svačega, počev od auto guma, preko odeće i obuće do WC šolje.

“Prošli put kada samo čistili Gabrovačku reku nalazili smo šporete, veš mašine, lustere, tepihe, a danas  vadimo jedno kupatilo. Do sada smo ptonašli WC šolju i kurpu za veš punu veša. Nalazimo leševe mrtvih životinja što je katastrofalno za reku i našu okolinu. Momci daju sve od sebe da reka bude čista, da sugrađanima daju do znanja  da nije u redu da se u reku bacaju ove i ovakve stvari”, kaže Spasić. “Otpadom se reka puni svakodnevno, a mi ne možemo svakodnevno da je čistimo, a samo u prepodnevnim satima smo izvadili oko 50 kubika otpada”, ističe Spasić.

Projekat koji realizuju ovi mladi ljudi jedinstven je još po nečemu.

“Udruženje  Radne akcije Delijski Vis je konkurisalo za sredstva na našem konkursu za projekte namenjene mladima  i dobili su 150.000 dinara”, kaže Stevan Živković. Jedan od razloga zbog čega smo finansirali ovaj projekat je i taj što osim zaštite životne sredine oni promovišu i omladinski aktivizam i volonerizam, ali  i kvalitetno proviđenje vremena. Moram da dodam i to da su oni jedino udruženje koje je se javilo na konkurs projektom u kome nisu tražili novac za ljudske resurse što znači da su novac koji su dobili uložoli u osnaživanje svog udruženja kako bi mogli da nastave dalje da rade”.

      

                          

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde