Naslovna Društvo Iz gradskog budžeta 30 miliona dinara podsticajnih sredstava za mikro, mala i...

Iz gradskog budžeta 30 miliona dinara podsticajnih sredstava za mikro, mala i srednja preduzeća    

131
0
PODELI

U okviru ovogodišnjeg programa lokalnog ekonomskog razvoja  biće dodeljeno ukupno 30 miliona dinara podsticajnih sredstava mikro, malim i srednjim preduzećima i privrednicima Grada Niša. Za podsticanje konkurentnosti niške privrede razvijene su dve grupe mera, mere koje se koriste kako bi ojačali privredni subjekti koji su već prisutni u gradu i mere čiji je cilj direktno privlačenje novih investitora. I jedna i druga grupa mera imaju za cilj kreiranje boljeg poslovnog okruženja i motivisanje privatnog kapitala za dalja ulaganja. 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisao je javni poziv za dodelu  podsticajnih sredstava mikro, malim i srednjim preduzećima i privrednicima.  Bulatović je istako da se podrška grada privrednicima i preduzećima ne ogleda  samo u jednokratnim činjenjima, nego je ona sistemska. 

“Rezultat toga je da imamo veliko smanjenje broja nezaposlenih i povećanje broja preduzetnika za 23 odsto u odnosu na 2015. godinu. Broj novoformiranih društava povećan je za 25 odsto, a prosečna zarada je povećana za 16.000 dinara”, kazao je Bulatović. 

“Primera radi, nedavno smo oslobodili privrednike taksi za oglašavanje i postavljanje reklama koje su umanjene za 95 odsto, a prošle nedelje je raspisan poziv bankama za finansiranje kamate za mikro, mala i srednja prduzeća. Kao gradonačelnik mogu da obećam našoj privredi sve veću podršku po različitim merama i tipovima “, istakao je Bulatović. 

Načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milan Randjelović je izjavio  da je zahvaljujući povećanju broja zaposlenih i povećanju zarada prihod grada po osnovu poreza na zarade rastu iz godine i u godinu i povećanje će ove godine biti veće od pola milijarde dinara. 

„Pored povećanja broja preduzeća, značajan je pokazatelj to što u gradu rastu prihodi od poreza na zarade. Očekujemo veliko interesovanje privrednika i za ova podsticajna sredstva“, rekao je Milan Ranđelović, načelnik KLERP-a.  Prema Ranđelovićevim rečima, ocenjivanje prijavljenih firmi koje mogu da dobiju sredstva obavljaće se sukcesivno na svakim 15 dana tokom u narednih mesec i po dana, pa će oni koji se ranije prijave, dobiti pre i sredstva.

“Za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u cilju jačanja konkurentnosti njihovih proizvoda i stvaranja bolje pozicije na tržištu  ovoga puta biti izdvojeno 19,5 miliona dinara”, kazao je Ranđelović. „ Sredstva se dodeljuju za pokrivanje do 50 odsto opravdanih troškova, a maksimalni iznos sredstava koji se može dobiti je 300.000 dinara”. 

Sredstva će biti dodeljene za  nastup ili posetu sajmu, imlemetnaciju standarda i sertifikaciju, nabavku nove opreme ili mašina elektronsku prezentaciju preduzeća, testiranje novih proizovda, poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda i usluga. 

„Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte saradnje sa naučno-obrazovnih institucijama i udruženjima obezbedjeno 10,5 miliona dinara, s tim što je maksimalni iznos sredstava koji se dodeljuje 800.000 dinara”, dodao je Ranđelović. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde