Naslovna Kultura Na Književnoj koloniji u Sićevu autorsko veče laureata “Ramonda serbike”

Na Književnoj koloniji u Sićevu autorsko veče laureata “Ramonda serbike”

202
0
PODELI

Drugog dana Međunarodne kolonije u Sićevu, posetioce očekuje autorsko veče Vladana Matijevića, laureata ovogodišnje nagrade “Ramonda serbika” Književne kolonije Sićevo za 2019. godinu.

Program drugog dana Međunarodne kolonije u Sićevu otvoriće od 12 sati  Milan Mađarev iz Beograda. On će predstaviti svoje dve knjige „Paralelna istorija teatra – Alternativni teatar u amaterizmu Srbije 1980 – 2000“ i „Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas“, gde je potipsan kao koautor u Velikoj sali Univerziteta u Nišu.

Deo programa od 19 sati rezervisan je autorsko veče Vladana Matijevića gde će učestovati Vladan Matijević iz Čačka, Predrag Petrović iz Beograda, Mirjana Bojanić Ćirković iz Niša.

Promocija posthumno objavljenog romana „Besni“ Miodraga Krstića Profketa zakazana je za 20 časova. Učestvuju: Dejan Stojiljković i Vladimir Krstić Laci.

BESNI-Miodrag-Krstic

Ulaz za sve programe je slobodan.

Ovogodišnja “Ramonda serbica” Vladanu Matijeviću

Vladan Matijević je rođen 1962. godine u Čačku, u čijem predgrađu i danas živi. Osamnaest godina je radio u fabrici bazne hemije, a od 2005. zaposlen je u galeriji.

Počeo je sa pisanjem poezije, njegove prve pesme objavljivane su u novinama već početkom osamdesetih. Godine 1991. objavljuje zbirku pesama Ne remeteći rasulo. Ubrzo počinje da piše i prozu. Kratki roman Van kontrole je njegovo prvo prozno delo. Do danas je objavio dvanaest knjiga, većina je imala više izdanja. Romani su mu prevođeni na francuski, engleski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u Srbiji, između ostalih i Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. godine i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine.

Dela: Ne remeteći rasulo (pesme, 1991), Van kontrole (roman, 1995, nova verzija 2013), R. C. Neminovno (roman, 1997, nova verzija 2017), Samosvođenje (pesme, 1999), Prilično mrtvi (priče, 2000), Pisac izdaleka (roman, 2003), Časovi radosti (roman, 2006), Žilavi komadi (drame, 2009), Vrlo malo svetlosti (roman, 2010), Memoari, amnezije (eseji, 2012), Pristaništa (priče, 2014), Susret pod neobičnim okolnostima (roman, 2016).

Nagrade: Andrićeva nagrada 2000. godine za knjigu priča Prilično mrtvi, Ninova nagrada kritike 2003. godine za roman Pisac izdaleka, Nagrade Zlatni hit liber i Zlatni bestseler 2004. za roman Pisac izdaleka, Nagrada Meša Selimović 2010. godine za roman Vrlo malo svetlosti, Nagrada Borisav Stanković 2010. godine za roman Vrlo malo svetlosti, Nagrada Isidora Sekulić 2010. godine za roman Vrlo malo svetlosti, Nagrade Kočićevo pero i Kočićeva knjiga 2012. godine za knjigu eseja Memoari, amnezije, Nagrade Stevan Sremac i Danko Popović 2014. godine za knjigu priča Pristaništa.

Dobitnik nagrade Ramonda serbika Književne kolonije Sićevo za 2019. godinu.

O Milanu Međarevu

Dr Milan Mađarev je teatrolog, dramaturg, voditelj psihodrame, impro pedagog, pozorišni i radio reditelj, pisac priča i prevodilac sa slovenačkog jezika. Magistrirao na odseku za teatrologiju FDU na temu kreativne drame. Doktorirao je na FDU s radom Teatar pokreta Jožefa Nađa. Radi kao profesor na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Mađarev je pisao o pozorištu za Drugi program Radio Beograda, Treći program Radio Beograda, RTS TV Beograd, Danas, Glas javnosti, Ludus, Web sajt B92, i za časopise Orchestra, Pozorište, Scena, Detinjstvo (Novi Sad), Ulaznica (Zrenjanin) Maska (Ljubljana), Teatarski glasnik (Skoplje) itd. Kratke priče je objavljivao u časopisima Gradina (Niš), Dometi (Sombor) i Život (Sarajevo)

Objavio je četiri autorske knjige: Kreativna drama u „Škozorištu“ , Teatar pokreta Jožefa Nađa za koju je dobio Nagradu za teatarsku kritiku i publicistiku Marko Kovačević na 52. MESS-u 2012, Paralelnu istoriju teatra i knjigu Priče i jedan je od autora knjige Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. do danas. Preveo je knjigu Vera u lutku Edija Majarona sa slovenačkog jezika. Svoje kratke priče objavio je u knjizi Priče.

O Miodragu Krstiću

Miodrag Krstić (1959–2014) kao scenarista i crtač prisutan je na strip sceni od prve polovine osamdesetih, najpre u izdanjima Dečjih novina, a potom i u listovima Grafit (Niš), Male novine (Sarajevo), Makstrip (Skoplje). Autor je scenarija poznatog serijala Billy Wanderer (YU strip magazin, 1984–1985). Početkom devedesetih posvetio se satiričnom političkom stripu i karikaturi. Bio je stalni karikaturista časopisa Srpska reč.

Posle gašenja časopisa bavio se publicistikom i prozom. Godine 2009. objavio je prvi tom istoriografske knjige Banda crvena. Roman Besni završio je u proleće 2014. godine.

O Međunarodnoj koloniji u Sićevu

Međunarodna književna kolonija Sićevo osnovana je 1991. godine kao originalna i stvaralački podsticajna manifestacija posvećena umetnosti pisane reči. Njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, pisac i književni prevodilac iz Niša.

Kolonija se održava svake godine polovinom septembra u prostoru Umetničke kolonije i živopisnim predelima sela Sićeva, nedaleko od Niša. Književna kolonija ima internacionalni karakter i okuplja pisce, književne kritičare i prevodioce, kao i izdavače i druge učesnike književnog života u zemlji i inostranstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde