Naslovna Društvo Trojica mladih niških studenta u finalu Majkrostostovog “Babl kupa” 

Trojica mladih niških studenta u finalu Majkrostostovog “Babl kupa” 

132
0
PODELI

Ivan Stošić, student master studija na Prirodno-matematičkom fakultetu, Lazar Stamenković, takođe student PMF-a i Ivan Damnjanović, student Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu članovi su niškog tima koji je ušao u finale “Bubble Cup” takmičenja koje organizuje “Microsoft razvojni centar u Srbije”.

Za Ivana Stošića ovo je osmo finale ovog takmičenja, a kako sam kaže prvi put je bio finalista Bubble Cup takmičenja kao učenik drugog razreda srednje škole. Inače, ovo je 12 finale ovog takmičenja koje je preraslo u internacionalno.

U ovogodišnjem finalu takmičilo se ukupno 28 timova, iz Belorusije, Bugarske, Poljske, Srbije, Rusije i Ukrajine, koji su se pridružili broju od preko 3000 studenata, koliko je do sada učestvovalo u ovom prestižnom takmičenju, od njegovog osnivanja.

„Prvi put sam na Bubble Cup-u učestvovao kao srednjoškolac, sada sam 5. godina fakulteta i razlog što se iznova vraćam i imam motivaciju da se takmičim je u tome što ovo takmičenje omogućava da unapređujem sebe i svoje veštine. Naš plasman u finale svetskog takmičenja ACM prošle godine je dodatni motiv da nastavljamo da se razvijamo u oblasti programiranja i upravo su takmičenja poput Bubble Cup-a nešto što pruža znanje i veštine i mogućnost profesionalnog usavršavanja u najrazličitijim oblastima programiranja u budućnosti“, kaže  Ivan Stošić.

On dodaje da mu je ovo takmičenje u mnogome pomoglo da se odluči kojim putem će ići kada se radi o njegovoj budućnosti.

Ove godine takmičenje je otvoreno i za specijalizovana IT odeljenja srednjih škola i gimnazija u Srbiji, kako bi se dodatno popularizovalo programiranje u srednjoškolskom obrazovanju.

Tokom 12 godina, takmičenje je izraslo u međunarodnu zajednicu programera koji nižu uspehe na renomiranim svetskim takmičenjima i predstavlja najadekvatniju pripremu za najveće i najuglednije studentsko takmičenje iz programiranja u svetu ACM, jer se svojim formatom gotovo u potpunosti poklapa sa pravilima tog takmičenja. 

Prošle godine, plasmanom u finale ACM-a, tim studenata sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu ostvario je najbolji rezultat u istoriji učešća srpskih timova. Upravo ti momci deo su Bubble Cup zajednice već godinama unazad. Niški tim činili su još i Lazar Stamenković sa Prirodno-matematičkog i Ivan Damnjanović sa Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde