Naslovna Društvo Hor “Branko” iz Niša nosilac umetničkog dela programa obeležavanja 850 godina Nemanjinih...

Hor “Branko” iz Niša nosilac umetničkog dela programa obeležavanja 850 godina Nemanjinih zadužbina

143
0
PODELI

Večernjim bogosluženjem u mansatiru Svetog Nikole iznad Kuršumlije i Svečanom akademijom “Nemanjina Toplica izvor srpske crkve i države” u subotu 14. septembra je počelo obeležavanje obeležavanje 850 godina zadužbina Stefana Nemanje u Toplici.

Umetnici NCPD “Branko” iz Niša, mali i veliki hor, orkestar i folklor učestvovali su na Svečanoj akademiji kao glavni nosioci umetničkog dela programa.

Brižljivo odabran muzički program, izveden pod vedrim noćnim nebom i mesečinom, kako, duhovne horske, tako i svetovne vokalno-instrumentalne muzike, oduševio je prisutne crkvene velikodostojnike, goste i sabrani narod, kojima se u trenutku činilo da su u nekoj od najboljih koncertnih dvorana na svetu.

Očekivano prisustvo Njegove Svetosti srpskog patrijarha Irineja, je izostalo iz zdravstvenih razloga.

Pozdravni telegram poglavara SPC, je pročitao je vladika bački Nikanor.

U svom obraćanju Njegovo preosveštenstvo vladika Arsenije je rekao, da je obeležavanje 850 godina od izgradnje prvih Nemanjinih zadužbina veliki jubilej, kao i da je ova svetinja oduvek mesto sabiranja i vekovni čuvar vere, nosilac kulture, identiteta i državnosti srpskog naroda.

Takođe, on je najavio radove na obnovi severne kule manastira Svetog Nikole i izrazio nadu da će i manastir Presvete Bogorodice, u kome je boravila Sveta Anastasija, žena Stefana Nemanje, majka Svetoga Save, uskoro dobiti svoju priliku za “novi život”.

Svečanoj akademiji, je prisustvovao i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde