Naslovna Društvo Novi školski pribor za početak nove školske godine

Novi školski pribor za početak nove školske godine

291
0
PODELI

U Osnovnoj školi “Radoje Domanović” danas su se na dečijim licima videli iskreni osmesi, a na leđima su imali nove školske torbe pune školskog pribora koje su bile toliko teške da su i mame morale da pomažu.

Osmeh je zablistao na licima 189-oro dece koja su dobila rančeve prepune svezaka, blokova, knjiga, pernica i ostalih sitnica koje su im potrebne u školi pored kompleta knjiga. Za njih je to bio prelep poklon, za njihove roditelje velika podrška i materujalna pomoć na samom početku školske godine. Darodavci su Help u saradnji sa SKRUG Liga Roma i Yurom centrom. Prema njihovim rečima ovo je deo projekta „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“ koji  Help realizuje u Srbiji od januara 2018. godine do kraja avgusta 2020. godine u saradnji sa već pomenutim partnerima.

“Cilj ove donacije jeste da se u okviru programa „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila“ koji finansira nemačka Vlada pomognu deca iz socijalno ugroženih porodica”, kaže Maša Bubanj iz Helpa. “Pomoć se odnosila ne samo na decu iz romskih već i drugih porodica, a na ovaj način smo želeli da ih podstaknemo da postignu što bolje rezultate u školi, ali i da privučemo što veći broj romske dece u škole jer je obrazovanje preduslov za njihov kvalitetniji život budući da sa diplom mogu lakše da dođu do posla”.

Osnovnu školu „Radoje Domanović“ pohađa 826 učenika od prvog do osmog razreda, uključujući i dve predškolske grupe, od čega upravo 189 učenika dolazi iz socijalno ugroženih porodica. 

“U ovom slučaju je prevladao ljudski faktor i nismo želeli da delimo decu, već da svima podjednako pomogne bilo koje nacionalnosti da su”, kazao je Osman Balić. “Znamo da u ovom periodu roditelji, pa i oni iz srednje klase, imaju ogromne troškove oko škole, zimnice i ogreva, pa smo želeli da poklone damo svoj deci čije su porodice u stanju materijalne potrebe i nije bitno da li su romska ili ne”.

Ukupna vrednost ove donacije je 7700 evra.

U periodu 2018-2019. godine, dve školske godine, Help je u Srbiji isporučio ukupno 1427 paketa školskog pribora i 375 paketa udžbenika, za učenike od prvog do osmog razreda, ukupne vrednosti oko 60 hiljada evra.

Projekat „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila“ Help realizuje u Srbiji od januara 2018. godine do kraja avgusta 2020. godine u saradnji sa SKRUG Liga Roma i Yurom centrom kroz podršku povratnicima u procesu reintegracija i poboljšanje uslova života izuzetno ugroženih porodica. Podrška uključuje mogućnosti zapošljavanja, unapređenje znanja i veština kroz različite vidove obrazovanja, i stambeno osnaživanje odnosno stvaranje pristojnih stambenih uslova. 

Helpov projekat deo je globalnog projekta Program migracije za razvoj, koji sprovodi nemačko-srpska razvojna saradnja i koji se bavi migracijama između Nemačke i Srbije. 

“Help pruža podršku na principu pomoći za samopomoć i u saradnji sa lokalnim partnerima i zajednicama. Obrazovanje je jedan od važnih pokretača i resursa u napretku i ostvarivanju svih humanih ciljeva i ljudskih prava, kao što je pravo na rad i informisano učešće u društvenom životu”, kaže Maša Bubanj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde