Naslovna Društvo Mladi robotičari iz Niša okitili se medaljama

Mladi robotičari iz Niša okitili se medaljama

122
0
PODELI

Ekipa  učenika iz tri škole,  ‘’Prvi maj ‘’ iz Trupala, ’’Car Konstantin’’ i ‘’Sveti Sava‘’ iz Niša, osvojila je na Internacionalnom takmičenju u robotici,održanom u Rumuniji, tri srebrne i tri bronzane medalje, a tim povodom predsednik Gradske Opstine ‘’Crveni Krst’’ profesor dr Miroslav Milutinović,primio je učenice iz Trupala i OŠ “1.maj” koja se nalazi na teritoriji ove opštine.

Ekipa iz Niša je medalje osvojila i izuzetno jakoj konkurenciji od preko 200 takmičara, a pored učenika iz Srbije za medalje su se borili i učenici iz Makedonije,Rumunije,Bugarske i Moldavije. Takmičenje je održano u  rumunskom gradu Brašovu. Đaci iz Niša pokazali su odlično znanje u programiranju i sklapanju robota koji je zahvaljujući njihovom umeći izvršavao zadate zadatke. Najboljoj takmičarki niškog tima Valeriji Stefanović Gradska opština Crveni krst poklonila je tablet računar, ali je predsednik Milutinović obećao da će opština, koliko god je to u njenoj moći, pomoći sa savremenom opremom i OŠ “1.maj” u Trupalu.

“Nije bilo lako na takmičenju, ali sve mi koje smo se takmičile volimo robotiku i izazove i supele smo da dođemo do medalja“,  kaže Valerija Stefanović. “Ovo mi je druga godina kako se takmičim u Rumuniiji i neću odustati od takmičenja, a želja mi je i da mojim vršnjacima približim robotiku jer, mada na prvi pogled izgleda da je teška, zanimljiva je”.

 Osnovna funkcija robota,kojim su niški učenici osvojili šest nagrada, pre svega je edukativna.

“Zadatak naših učenika je bio da naprave takav program, budući da ovaj robat može da se programira za određene radnje, da on iste i izvršava. Da se kreće označenom linijom i vrati istim putem i tome slično.”, objasnio je nastavnik Radiša Jovanović koji je učenike pripremao i ove i prošle godine za takmičenje u Rumuniji.

On je dodao da je prezadovoljan rezultatom koji su učenici postigli jer se ekipa iz Niša takmičila u izuzetno jakoj konkurenciji sa vršnjacima iz nekoliko zemalja, ali  kaže i da su deca jako zainteresovana za robotiku koja predstavlja budućnost.

Osim sto je najboljoj takmičarki uručila poklon,Gradska Opština Crveni Krsti  ,finansirala je mladim robotičarima i put na takmičenje u Rumuniju.

“Posebno nam je zadovoljstvo da možemo da ugostimo naše mlade robotičare koji su na međunarodnom takmičenju u Rumuniji osvojili impozantan broj medalja. To je veliko priznanje i za njih i za njihovu školu, ali na ovaj način promovišu i opštinu Crveni krst, grad Niš i Srbiju. Mi smo uz njih kako bi smo im što više pomogli na njihovom putu uspeha”, kazao je predsednik Gardske opštine Crveni krst profesor dr Miroslav Milutinović.

Nastavnik Radiša Jovanović  je istako da postoji mogućnost da Niš bude domaćin ovog takmičenja u narednom periodu, a predsednik Gradskse opštine Crveni krst profesor dr Miroslav Milutinović je dodao da će ova opština rado podržati jedno takvo takmičenje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde