Naslovna Društvo Zidar, moler, keramičar, tesar, kuvar – zanimanja su koja se traže

Zidar, moler, keramičar, tesar, kuvar – zanimanja su koja se traže

310
0
PODELI

Zidar, moler, keramičar, muški i ženski frizer, deficitarna su zanimanja na tržištu rada, a poslodavci imaju potrebu za ovim zanimanjima, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Društvo za razvoj dece i mladih Otvoreni klub. Podaci su prikupljeni u okviru projekta teže zaposlivih osoba „Paket zapošljavanja“ koji realizuje u saradnji sa Društvom za razvoj kreativnosti iz Aleksinca. 

Na osnovu ovog istraživanja Otvoreni klub je raspisao konkurs za obuku teže zaposlivih  lica kako bi se ona obučila upravo za ona zanimanja sa kojima bi bila konkurentna na tržištu rada i lakše došla do posla. Upravo o tome bilo je reči na tribini koja je ovim povodom održana u Gradskoj opštini Crveni krst.

„Projekat ima više aktivnosti i namenjen je osobama, pripadnicima, socijalno ugroženih kategorija. Na početku  projekta je realizovano istraživanje o potrebama privrede i privrednika na teritoriji grada Niša i opštine Aleksinac koje je pokazalo koja su zanimanja deficitarna i  koja se sada najviše traže“, kaže Jovan Marinković, saradnik Otvorenog kluba i menadžer projekta Paket podrške zapošljavanja.

„Na osnovu rezultata istraživanja raspisali smo javni konkurs za pripadnike socijalno ugroženih kategorija koje obuhvataju osobe koje su duže nezaposlene, osobe koje su korisnici socijalne pomoći, samohrane majke, Rome, interno raseljena lica, a koja žele da se obuče za ova zanimanja“.

Konkurs je otvoren do kraja ovog meseca a za zanimanja zidar, keramičar, tesar, kuvar, konobar, moler, krojač, ženski i muški frizer. Obuke su besplatne i traju od oktobra do decembra 2019.godine. Osobe koje prođu ovu obuku konkuretne su na tržištu rada i mogu da dođu do posla.

„Osim toga u projekat su uključeni mentori i psiholozi koji će kroz ceo ovaj proces pružati podršku korisnicima i njihovim članovima porodica. Predviđeno je i pružanje “ad hoc” socijalnih usluga korisnicima koji su u stanju potreba kao i obuka za pisanje CV-a, odnosno javni nastup kod poslodavaca“, dodaje Marinković.

Obuke će se obavljati kod privatnika i preduzetnika koji su iskazali potrebu za ovim zanimanjima. Po projektu je predviđeno 60 polaznika, od toga 40 za grad Niš i 20 za opštinu Aleksinac. 

„Nadamo se da će oni koji prođu obuku lako doći do posla već kod onih poslodavaca kod kojih budu imali praktičnu obuku“, dodaje Marinković.

Jelena Dimanić iz Medoševca jedna je zainteresovanih kandidata za ovu vrstu obuke. 

„Zelim da konkurišem za poljoprivrednog tehničara jer sam to i završila. Majka sam dvoje dece i već dugo ne mogu da se zaposlim. Posao tražim četiri godine. Projekat je dobar, volela bih da učestvujem u njemu, a nadam se i da je to način da dobijem posao“, kaže Jelena.

Projekat je krenuo decembra 2018.godine i završava se decembra 2020.godine. Finansijski je podržan  od Evropske unije i kofinansiran od strane Vlada Republike Srbije preko tri ministarstva, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, boračka i sosijalna pitanja  i Ministarstva omladine i sporta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde