Naslovna Sve vesti Niš Uspon na Vlašku planinu održava se 15. septembra

Uspon na Vlašku planinu održava se 15. septembra

228
0
PODELI

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje uspon na jednu od najlepših i najatrakvinijih planina u Srbiji. U nedelju, 15. septrembra 2019.godine, odredište će biti Vlaška planina, koja sa susednom Greben planinom obrazuje čuveni kanjon reke Jerme, između sela Trnski Odorovci, Poganovo i Vlasi.

Najviši vrh Vlaške planine je Panica, visine 1443 metra, a uspon će se obaviti trasom koja počinje kod metalnog mosta na Jermi, u selu Trnski Odorovci. Malo iznad je mahala Selište, do koje vodi široki zemljani put, a posle Selišta počinje izazovniji deo trase.
Planinari će se uputiti ka stenama Vlaške planine, veoma strmom deonicom, na kojo ima sitnog kamenja i sipara. I taman kada se dođe u područje stena i čini se da je to vrh Panica, videće se jedan interestantan prizor, a to je da je vrh Panica zapravo jedna velika površ, visoravan, koju ove moćne stene oivičavaju. Sa Panice se odlično vidi susedna planina Greben i kanjon Jerme.
Ukupna dužina ove staze je 12 kilometara u oba pravca.
Na putu ka Vlaškoj planini, planinari će posetiti i manastir Presvete Bogorodice u Sukovu, kratko prošetati kanjonom reke Jerme kod sela Vlasi, a pre Trnskih Odorovaca zastaće i u manastiru Svetog Jovana u Poganovu.
Na akciju se polazi u 7 sati izjutra sa parkinga tržnog centra “Roda”. Troškovi prevoza su 900 dinara. Svi zainteresovani za ovu akciju, mogu se prijaviti kod vođa akcije, a to su Nađica Popadić (telefon: 0604404794) i Nenad Stevanović (telefon: 062637771). Potrebna je uobičajena planinarska oprema, pre svega kvalitetne cipele, a hrana je, kako planinari popularno kažu – “iz ranca”. Voda se može zahvatiti u manastirima u Sukovu i u Poganovu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde