Naslovna Sve vesti Niš Nebojša Stefanović: Birački spiskovi će biti potpuno transparentni, opozicija najavljuje bojkot jer...

Nebojša Stefanović: Birački spiskovi će biti potpuno transparentni, opozicija najavljuje bojkot jer očekuje loše rezultate 

120
0
PODELI

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je tokom posete Nišu da je imenovan za predsednika radne grupe za saradnju sa OEBS-om u cilju unapređenja izbornog procesa. On je kazao da kao predsednik te radne grupe ne razmišlja o uslovima opozicije, već o tome šta je dobro za građane Srbije.

Stefanović je rekao da će radna grupa, koja je formirana nedavno, uraditi sve da birički spisak bude potpuno transparentan, da bude već danas neuporedivo bilji nego bilo koje prethodne godine.

“Vidi se da je uložen veliki napor da se vrlo brzo i transparentno sve izmene koje se dešavaju tu registruju, da nemamo opasnost da imamo birače koji su upisani sa pogrešnim podacima. U prethodnom periodu smo imali birače koji nisu imali potpun matični broj ili ga nisu uopšte imali”, rekao je Stefanović prilikom jučerašnjeg obilaska osnovne škole “Dušan Radović”.

Stefanović je dodao  da je prethodnih godina bilo tehničkih nedostataka, ali da je mnogo rađeno na tome i da je sistem u Srbiji jako unapređen da može da se kaže da su birački spiskovi precizni na jako visokom nivou. 

“Ali tu nije kraj jer hoćemo da razgovaramo i o drugim uslovima koje Sebija može da unapredi. Mi na tome radimo još 2017. godine na promeni mnogih stvari vezanih za zakonodavstvo i uveren sam da će OEBS, ali i ostala međunarodna relevantna tela uvideti da je taj trud koji smo uložili rezultirao unapređenjem izbornih uslova ali i da će građani biti zadovoljni urednom izbornom kampanjom”, dodao je Stefanović i dodao:

“Siguran sam da građani Srbije vide da su izborni uslovi danas neuporedivo bolji u svakom smislu od onih 2004. godine, 2008. i 2012. godine. Ne postoji ni jedan parametar koji je danas lošiji. Mislimo da može još bolje i potrudićemo se da to kroz praksu pokažemo”, izjavio je Stefanović.

Stefanović je ocenio da opozicija najavljuje bojkot izbora zbog očekivanog lošeg rezultata, a ne zbog toga što smatraju izborne uslove nedovoljno dobrim. Napominje da je opozicija proglasila bojkot pre nego što su završili pregovore i dodaje da to pokazuje da ni jednog trenutka nije bila “iskrena namera” da se priča o izbornim uslovima.

“Oni to rade zbog očekivanog lošeg rezultata i neće da  rizikuju loš rezultat”, kazao je Stefanović. “Da ne bi dobili 7, 8, 9 ili 10 osto i da više ne mogu da pričaju kako su ogromna  sila u Srbiji oni su se odlučili za bojkot i oni su to proglasili i pre nego smo završili razgovore. To pokazuje da ni jednog trenutka nisu bili iskreni prema nama”, zaključio je Srefanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde