Naslovna Kultura Izložba apstraktnih fotografija od 9. do 14. septembra

Izložba apstraktnih fotografija od 9. do 14. septembra

155
0
PODELI

Student Fakulteta Umetnosti u Nišu, Teodora Nikolić, predstaviće se izložbom apstraktnih fotografija pod nazivom „Istraži život iznutra“ u okviru projekta „Kreativni Niš“. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za ponedeljak 9. septembra od 20 sati u kafeu Dnevna soba, dok će postavka biti aktivna do 14. septembra.


Prva u nizu serija fotografija “Niša kroz noć” nastala je pred kraj same 2018. godine, da bi u 2019. nastale još dve serije realizovane na isti način, ali sa potpuno drugom emocijom. Ova izložba ima za cilj da prikaže svaku tačku ili odblesak svetlosti, koji zabeležen u posebnom trenutku može da ima čak i miris, a ponajviše nosi emociju . Takođe, ona sama za sebe svedoči da sve može biti tačka, i baš kao takvo nema kraj.

Teodora Nikolić

“Želela sam da nađem način da prikažem osečaj koji je brz i kratak , a opet iskren. Istražujući mnoge teme shvatila sam da je noć idealna i puna materijala, jer je grad tada živ a ipak tih, i svako kretanje se vidi mnogo bolje.” Kaže Teodora Nikolić koja se sa apstraktnom fotografjom susrela na fakultetu, i tada počela da se njome bavi aktivno, a pored fotografije interesuje se za slikanje i grafiku.

Teodora Nikolić student je Fakulteta umetnosti u Nišu, od malena je volela da crta, ali je umetnošću počela da se bavi na fakultetu -kao što to obično biva, retko ko je dovoljno hrabar da od samog početka prati svoje srce i snove.

Na prvoj godini fakulteta oformila je sa svojih 6-toro prijatelja nezavisnu umetničku grupu “Peta 128” koja za cilj ima promovisanje umetnosti u Nišu, stvaranje jednog novog , svežeg pokreta koji će pokrenuti grad i postaći neka kulturna i umetnička dešavanja.

Prvi korak ove grupe bile su dve humanitarne izložbe za lečenje Nikoline Ranđelović, devojčice iz Niša, na kojima je sakupljeno oko 60 000 dinara. Nakon toga još 4 samostalne izložbe, dok su u februaru članovi grupe započeli oslikavanje prostorija ORL klinike za koju su izradili i portretni reljef doktorke Elsi Ingliš.

Izložba fotografija „Istraži život iznutra“ druga je izložba u okviru projekta „Kreativni Niš“ koji omogućava umetnicima da predstave svoj rad inspirisan Nišom, a projekte aktivnosti realizuje udruženje „Štek house“ uz finansijsku podršku Fonda za Jug Srbije. U okviru projekta biće realizovane još tri izložbe umetnika iz Niša, okrugli sto kao i web platforma koja će predstavljati prvu bazu umetnika Nišavskog okruga.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde