Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – DOVIĐENJA GOSPOĐO

ŠTO DA NE KAŽEM – DOVIĐENJA GOSPOĐO

141
0
PODELI

Čitam: žena u tridesetim godinama (ime poznato redakciji “Blica”), našla se za šalterom jednog javnog preduzeća. Ona tvrdi da je, tokom razgovora sa službenicom, za čijim je šalterom stajala, druga službenica sve vreme glasno govorila u njihovoj blizini i, kako tvrdi sagovornica “Blica”, maltene se nadvikivala nad njihovim glavama. Beograđanku je to iznerviralo, pa se odlučila za sledeći, ne baš pohvalni pristup: lupila je šakom po šalteru i dreknula na službenicu: “Umukni, glupačo!”

Službenica je tužila gospođu ( pošto je već imala njene podatke), pa će gospođa koja se je drznula daa službenicu uvredi, možda biti kažnjena sa 300 hiljada dinara. Naime, na njenu adresu, zbog ovakvog ponašanja, stigla je prekršajna prijava na osnovu dve tačke: vređanja i remećenja javnog reda i mira.

Njen slučaj upozorenje je svima sa “kratkim fitiljem“: nema šale sa izlivima besa, jer takvo ponašanje zakon sankcioniše. I, kao što vidite, skupo košta.

Advokati kažu da je ovo krivični postupak i da ovakvi slučajevi nisu kuriozitet.

Dobro, nije lepo da se žani kaže da je glupača, niko to ne odobrava. Malo koga interesuje šta se događa s one strane šaltera i u kojoj meri „osobe kojima se obraćamo sa naklonom” (jer su šalteri tako napravljeni da im se klanjamo), stvarno iritiraju ljude s ove strane šaltera.

Šta, recimo, treba da uradi straija gospođa koja je otišla u jednu poštu da preuzme pošiljku po pozivu koji joj je ostavio poštar dok nije bila kod kuće.

Njoj je šalterska radnica prvo rekla da mora da sačeka da se poštar vrati s terena, a onda je nakon sat vremena ušla u susednu sobu i donela joj pošiljku. Tako je sebi „udarila po značaju i važnosti”. Stavljajući u položaj stariju gospođu da čeka.

Šta da radi stotine građana koji svakoga jutra u ranu zoru čekaju ispred šaltera neke laboratorije (sasvim je svejedno je li to u Beogradu, ili Nišu, svuda je isto), u kojima je ova slika postala uobičajena, pa smo se na nju gotovo i navikli.

U redu su strpljivo čekaju i osobe sa invaliditetom, i mladi i stari. To što u laboratoriji nemaju materijal koji je neophodan za pojedine analize, pa pacijenti sami moraju da ga kupe, to i ne računamo. Ne računamo ni one koji ulaze preko reda, a medicinski radnici se prave nevešti. A ima ih više od onih koji čekaju u redu. Što se mora, nije teško. Sediš, čekaš, gunđaš i kidaš živce. A kome da se požališ? Pa nikome. Može samo da ti pukne film, ne daj Bože.

A jedna fotografija iz jednog Doma zdravlja postala je hit na internetu. Čovek iza šaltera igra pasijans, a pacijenti mogu malo da sačekaju. Ljudi sačekaju, šta će. Čoveki voli pasijans, a oni moraju da završe posao. U njegovim rukama su. I oni nemaju kome da se požale.

I sad se vraćamo na ono „Hoćeš li da umukneš glupačo” i na kaznu koja će se gospođi obiti o glavu, a reč je o 300 hiljada dinara. A gospođa ispred šaltera je dobrano uvredila gospođu iza šaltera, kada joj je pukao film i kada je izgovorila ovu rečenicu. I svi mi smo često u prilici da izgovorimo nešto slično, je gospodu iza šaltera niko ne kažnjava za njihov nerad i nemar.Njima se može, pa ako nećeš da ćutiš ponizno i čekaš strpljivo, može i o glavu da ti se obije. Biraj. I budi mudar. Kao što je bio mudar Branislav Nušić u onoj poznatoj anegdoti.

On je svojevremeno završio na sudu jer je neku ženu nazvao kravom. Sudija je Nušiću navodno zbog uvrede odredio novčanu kaznu, on je platio, a pre nego što su iz sudnice otišli, postavio je sudiji jedno pitanje u svom maniru: “Gospodine sudijo, a kada bih ja kravi rekao da je gospođa, da li bih i onda bio kažnjen?”. “Naravno da ne biste bili kažnjeni u tom slučaju”, odgovoro mu je sudija.

Tada se Nušić okrenuo ka ženi koja ga je tužila i rekao: “Doviđenja, gospođo”.

Mudrost nam je potrebna u životu, velika mudrost kako bismo u vremenu u kojem živimo nadmudrili i pobedili sve namćore, zlonamerne, lenje i bahate ljude koji sebe ne vide, ali zato vrebaju svaku priliku da drugome naude i nanesu mu štetu. Još ako su u prilici koja im za to pruža mogućnost, na nekom položaju, pa čak eto i na nekom pišljivom šalteru na kojem su vladari – nadrljali ste.

A da ne biste nadrljali, i kako ne biste pljunuli velike pare za kaznu……budite mudri i pametni. Jer oni iza šaltera u najvećem broju slučajeva i nisu baš. I uljudno recite: Doviđenja gospođo.

03.Septembar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde