Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – KOM OPANCI, KOM OBOJCI

ŠTO DA NE KAŽEM – KOM OPANCI, KOM OBOJCI

76
0
PODELI

Ovih dana rodila se ideja opozicije o prelaznoj Vladi. Zapravo, predlog potiče od Čedomira Jovanovića, lidera LDP.

„ Činjenica je da Vučić ima većinu, a čini mi se i da je sve jasnije da deo opozicije ne želi da učestvuje na izborima jer hoće da ga ostavi da reši Kosovo. Da ga pusti da iskrvari na tom pitanju i onda da uz predsedničke izazove i vanredne parlamentarne izbore. Za mene, to nije ni opcija ni odgovorno ponašanje”, rekao je Čedomir Jovanović.

“Sviđa im se ‘makedonski scenario’. Sviđa im se Boki 13, žele da kradu pare i da dođu na vlast a da narod ne glasa za njih. Ja im poručujem da to neću dozvoliti dok sam živ. U ovoj zemlji vlada demokratija i dok sam živ neće me ubediti da srušim svoju zemlju”, istakao je Vučić, komentarišući ideju o prelaznoj Vladi.

“Neću nikada pristati da se dovedu na vlast lezilebovići koji imaju tri odsto glasova. To nikada ne mogu da dobiju. U ovoj zemlji će demokratija da vlada, kada dobijete većinu daću vam mandat”, poručio je Vučić.

A šta je prelazna Vlada? Privremena ili prelazna Vlada formira se u vanrednim okolnostima kada je stvoren politički vakuum usled kolapsa prethodne administracije ili režima. Prelazna Vlada ostaje na vlasti sve dok se ne održa izbori, odnosno na neki drugi način formira trajna Vlada. Ovakve Vlade nastaju kao rezultat revolucije ili ratnog stanja, kada je određena država ili nacija oslobođena ili podvrgnuta okupaciji.

Jesmo li mi u vanrednim okolnostima? Nismo. Je li nam administracija i režim u kolapsu? Nije. Je li revolucija ili ratno

stanje? Ni to nije. Pa šta je onda? Želja za vlašću, brajko moj – što bi rekao Meša Selimović, a ta želja meru i kompas nema.

Ako sve ovo, gore navedeno kao razlog, ne postoji, ako znamo da je na poslednjim izborima Vučić dobio ubedljivu većinu, zašto se onda opozicija boji da na izbore izađe i „ubije ga” svojom sposobnošću i argumentima koje narodu, u prilogu njegove nesposobnosti, nudi. Pobediš ga na izborima i vladaš. Kao što jer on, svojevremeno, pobedio tebe. Na megdan, pašta bude. Pošteno.

Eeee, ali opozicija zna da neće imati šansu u ovakvoj borbi. I kada god nema šansu, opozicija pribegava drugom scenariju. Izbori su „neslobodni”, odnosno traži slobodne izbore. Ako se ne varam po istim pravilima je i deo opozicije dolazio na vlast. Pa im tada nije smetalo ništa. Znači, zavisi s koje strane se nađeš, odatle vetar treba da duva.

Vučić je rekao da je razgovarao u parlamentu sa predstavnicima CRTE i da je prihvatio svih pet glavnih njihovih zahteva u vezi sa predstojećim izborima, ali da to opoziciju ne interesuje već samo bojkot izbora.

Postoji opasnost da se bojkotom izbora nanese šteta državi Srbiji i da se, kako je rekao, vidi zla namera političkog bloka koji nema ništa drugo osim bojkota kao opciju. Pravljenja štete u smislu pravljenja problema i tenzija u zemlji i pred međunarodnim faktorima”, dodao je Vučić.

Taj scenario smo gledali u doba Miloševića. I upalio je. Samo što se od Miloševića naovamo puno toga promenilo. A opozicija, od koga god bila danas sastavljena a sastav joj poprilično liči na papazjaniju, očigledno da je ”spavala na času”.

Pa joj lekciju prepričavaju oni, koji su bili budni ….poput Boška Obradovića, Vuka Jeremića, Dragana Đilasa…….. Njima je važno da dođu na vlast po svaku cenu, jednako kao i lošem đaku da dobije peticu, jer mu treba uspeh. Nije bitno koliko će zbog toga lagati, varati, muvati i petljati. A kad stignu na cilj, i treba da pokažu svoje znanje……tad će da mu misle šta će i kako će da se vade. Sad im je bitno da cilj ostvare.

Pustimo Vučića, ili bilo kog drugog ko je sada na vlasti. Razmislimo malo o narodu. Odnosno, opozicija treba da razmisli o narodu. I on se promenio. Nije više isti, kao što je nekad bio. Razmišlja, vaga, ceni i procenjuje. Pazi, bogati, narod razmišlja. Pa došlo vreme, i dobro je što je tako. A kad razmisli, onda zna se šta biva. E to opozicija želi da izbegne. Svesna da oko sebe ima mali broj pristalica, nezadovoljnika, čija su nezadovoljstva vrlo često neopravdana, jer se baziraju na mržnji. A to ne pali. Makar ne pali danas, nekada je nekako i moglo. U doba Zorana Živkovića. Sad neće, ne može. Zato je bojkot jedina opcija.

Vučić je rekao da postoji opasnost da opozicija izazove sukobe i dodao da će se njihova nemoć dolaziti do izražaja i da će nastaviti još oštrije.

Istakao da će bojkot opozicije iskoristiti druge snage koje će se pozicionirati, postati deo parlamenta, postati nova opozicija, možda i nova vlast.

“Ljudi će se boriti za svoje demokratsko pravo i niko ih neće sprečiti da glasaju”, rekao je Vučić.

Baš tako. Izvolite na megdan, pa kom opanci kom obojci.

2.Septembar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde