Naslovna Sve vesti Niš Održana masovna rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri

Održana masovna rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri

109
0
PODELI

Planinarsko društvo “Preslap” je, uz podršku gradskih opština Niška Banja i Medijana, i Javno komunalnog preduzeća Direkcija za javni prevoz Grada Niša, u nedelju, 1.septembra 2019.godine, uspešno organizovalo i izvelo rekreativnu akciju na području Jelašničke klisure, na Suvoj planini. Učestvovalo je oko 170-oro rekreaktivaca iz Niša, Leskovca i Grdelice.

Inicijator akcije bio je Petar Ratković, član uprave Planinarskog društva “Preslap” i meštanin sela Jelašnica. Planinarsko društvo “Preslap” već je nekoliko puta organizovalo lokalne akcije u Jelašničkoj klisuri, i u planu aktivnosti za 2019.godinu lokalna akcija na ovom području je i bila predviđena za 1.septembar.
Međutim, krajem jula meseca, Petar Ratković i Stevan Končar, predsednik Saveta građana Mesne kancelarije Jelašnica, obratili su se rukovodstvu Gradske opštine Niška Banja, da ova akcija dobije podršku, da se više učesnika odazove, i da sama akcija ima i više pratećih aktivnosti, kao što su predavanja, besede i besplatan ručak za sve učesnike.
Predlog je naišao na punu podršku, a ubrzo je svoju podršku dala i Gradska opština Medijana, na čijoj teritoriji je i poslovno sedište Planinarskog društva “Preslap”. Pred samo održavanje akcije, JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša pomogla je organizaciji akcije, dupliranjem linija prigradskog prevoza za Gornju Studenu i od Gornje Studene ka Nišu, kako bi brojni učesnici akcije mogli da se prevezu na odredište.
Akcija je održana po lepom vremenu. Početak trase bio je na poznatom izletištu “Potkapina”, na desnoj obali Jelašničke reke, u samom srcu klisure. U prvom delu akcije, učesnici su se kretali stenama i grebenom iznad desne obale reke. Prva atraktivna odredišta bile su stenovite formacije “Prozorac” i “Carsko korito”. Potom je izvršen uspon na vrh Radov kamen (580 m), najvišu tačku u ovom delu Jelašničke klisure.
Sva ova mesta su i odlični vidikovci, pa su učesnici uživali u panoramskom pogledu na selo Jelašnica, Nišku Banju i grad Niš. Posle Radovog kamena, usledio je lagani spust u selo Čukljenik, gde je gruupa podeljena. Manji deo učesnika otišao je ka selu Jelašnici, na besplatan ručak, a većina je prešla na greben iznad leve obale Jelašničke reke. Na ovom grebenu, učesnici su izašli na uzvišenja Inatovac (447 m) i Kobilica (337 m). Sa Kobilice je izvedeno lagano spuštanje do Osnovne škole “Đura Jakšić”, na ručak i zatvranje akcije.
Tokom akcije, priređeno je i nekoliko predavanja o istoriji i kulturi ovog kraja, a iskusni stručnjak za lekovito bilje, Novica Vidojković iz sela Kunovica, održao je i par predavanja o lekovitom bilju sa područja Suve planine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde