Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – KO SE POSLEDNJI SMEJE……..

ŠTO DA NE KAŽEM – KO SE POSLEDNJI SMEJE……..

79
0
PODELI

Sastanak ministara Evropske unije i šefova diplomatije zemalja Zapadnog Balkana o regionalnoj saradnji, koji je održan u Helsinkiju, obeležilo je prisustvo izaslanika tzv. Kosova, teritorije koja nije ni članica Evropske unije, ni kandidat, a koja nikada do sada nije učestovala na sastancima ovog tipa.

Naime, odlazeća šefica EU, Federika Mogerini, odlučila je da napravi potpuni presedan i na poslednji sastanak na kome je ona lično učestvovala, pozove “partnere sa Zapadnog Balkana”, a ne zemlje kandidate za članstvo u EU kao što je to bio slučaj do sada. Zbog toga su se na spisku zvanica našli i predstavnici privremenih institucija u Prištini. I tako se je odmah ofirala, da se zna ko su joj bili partneri u periodu u kojem je glumila objektivnost i nepristrasnost prema svima.

U Evropskoj komisiji ovaj potez Mogerinijeve objašnjavaju kao “neophodnost i korist” od učešća “svih sa Zapadnog Balkana u važnoj diskusiji o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji”. Dakle, Priština je u ovoj priči jedina „neophodna i korisna“

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić okarakterisao je ovaj potez Mogerinijeve kao “presedan” gde je pozvana “teritorija” koja je “daleko od statusa kandidata za članstvo”. Ovo može da smisli samo šef naše diplomatije – teritorija. Dopada mi se. To je kao kad za nekoga kažeš ONO, jer ne znaš gde da ga svrstaš, pa ga uvrstiš u ništa.

Šta reći o gospođi Mogerini koja je sve to uradila posle taksi, incidenata, pokušaja pravljenja vojske koja je protiv rezolucije 1244, posle neispunjavanja Briselskog sporazuma koji bi ona trebalo da garantuje kao naslednica Ketrin Ešton. Očigledno da na kraju svog mandata ona želi da pokaže da je nešto uradila za (tzv.) Kosovo, ali to nije korektno prema Srbiji – kazao je Dačić i dodao da Mogerinijeva na ovakav način pokušava da ostavi legat svom naslednik Đuzepeu Borleu.

Legat je prema tumačenju, raspolaganje za slučaj smrti kojim zaveštalac određenom licu ostavlja neku imovinsku korist iz zaostavštiine, ne imenujući ga kao naslednika- legatar ne stiče celu zaostavštinu, već samo određeno pravo iz nje.

Tako će Đuzepe Borle dobiti pravo da voli i brani Prištinu, da se zalaže za nju i njenu nezavisnost….sve dok…..

Lepo je to primetio šef srpske diplomatije, a bogami lepo je to i Mogerinijeva osmislila. Ma ljubav je čudo, svašta je čovek kadra zbog nje da uradi. Malo diskrecije, ipak, ne bi bilo na odmet. A Federika Mogerini je, sve što je do sada radila, ukvarila jednim glupim i nepromišljenim potezom.

Naš ministar Ivica Dačić, iako je rekao da neće ići u Helsinki, ako Priština bude prisutna….ipak je otišao. I sebe doveo u situzaciju da gleda u Bedžeta Pacolija, koji je ……sigurna sam u to….likovao i pravio se važan.

Tako ti je to kada imaš Federiku Mogerini, ili njoj slične iza sebe. Možeš da se izmotavaš do besvesti, da budeš lep iako si gabor, a i pametan, bez obzira što pamet ni tvoj komšiluk nije posetila, a kamoli tebe. Zbog Mogerinijeve i njoj sličnih mi vezujemo glavu, pijemo bensedine i često sebe dovodimo u neprijatne situacije. Te , na kraju balade, mi bivamo krivi, umesto onih, koji su miljenici raznoraznih svetskih manipulatora.

Ali, nikad se ne zna. Obično se najslađe smeje onaj, ko se poslednji smeje.

31.Avgust

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde