Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – DRESURA NARODA

ŠTO DA NE KAŽEM – DRESURA NARODA

99
0
PODELI

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio јuče da ne odustaje od svog stava o rijalati programima kao i da „skaredni sadržaji ne smeju da budu prikazivani na televiziji sa nacionalnom frekvencijom“.

„Često navodim kao primer: da li može neko u ovoj zemlji da uđe u majici u šorcu u sud? Ne može. Zato što postoji opšte shvatanje javnog morala o odevanju i da čovek može da ide golišav u kafanu, na plažu, ali da ne može da uđe u sud ili opštinu. To bi isto trebalo da važi i za one medije koji imaju nacionalnu frekvenciju“, rekao je Vukosavljević.

On je, takođe, naveo da logika da postoji daljinski može da bude prihvaćena kao opšta logika, ali „ona bi bila kao sitaucija u kojoj biste prisustvovali nekom prekršaju ili krivičnom delu, a onda neko kaže: imate izbor da okrenete glavu”

Ministar Vukosavljević je, po ko zna koji put, u pravu.Mnogo je u pravu. Ali, šta ćemo sa njegovim pravom u sistemu koji ne funkcioniše, ili pak funkcioniše samo na rečima. Rijaliti žive i dalje, skaradni sadržaji truju narod, a proizvođači skaradnih sadržaja – videvši da niko prstom ne mrda – idu dalje, u još veće skaradnosti.

Vlasnik nacionalne TV najavljuje inovacije na programu, u kultnom delu koji se zove “Zadruga”. Novine će, kaže, sigurno iznenaditi mnoge. Vala hoće, kako da neće. Iznenadiće ih, ali na različite načine, kako koga. Ko uživa u Željkovim izumima, ima da precrkne od sreće. Ko s prezirom gleda na sve to, može samo da ćuti, i trpi. I ne gleda gore navedeno, razume se.

A veliki TV mag je, naime, odlučio da u Zadruzi napravi pozorište. Završni radovi su u toku.”Pozorište je jedno od lepših

u Srbiji i projektovao sam ga po uzoru na Šekspirov Old Vic u Londonu”- naveo je Mitrović na Instagramu.

Tako će zadrugari imati i pozorište, pored podvodne sobe, koja se takođe kao iznenađenje gradi. Pa će moći da odu u njega i kulturno se uzdižu, ako je to ikako moguće. A mogu i da glume, što da ne. Pa imaju bogato iskustvo, glumeći pred auditorijumom Srbije. A može i od koristi da im bude. Da steknu iskustvo, koje – kada iz Zadruge izađu – primene u praksi, i zgrću lovu sa malo rada, ko što su navikli. Uostalom, svi koji odande izađu postanu neko i nešto, iako su u Zadrugu ušli iz prostog razloga što su niko i ništa. Pa će onda postati, ko što već postaju, uzori našoj deci, a bogami i nekim roditeljima. Nema više „Uči sine školu, kako bi nešto postao u životu”, nego „Uđi sine u Zadrugu, tamo se lako postaje neko i nešto”.

Sve je tako jednostavno. Ponudi ljudima negativne sadržaje, oni će ih prihvatiti, pa će početi da se navikavaju na njih, pa će im sve biti normalno, a onda će tražiti još……i Željko će im dati. Dresiranje naroda je uspelo.

Što neko ne pokuša da dresira narod tako, što će mu ponuditi dobre sadržaje, pa ga naviknuti na njih, pa sve to pretvoriti u način života? Ne može, kažete. Neće narod to, narod traži Šekspirovo pozorište. Ma nemoj. A ko je pokušao, pa video da narod neće? Što onda Ministarstvo ne definiše stavove o tome, zasnovane na Zakonu i tumačenju opšteg interesa? Nije valjda da zakon svemu skaradnom u kulturi, ne može da stane na put.

I tu je kraj…….od ove tačke nismo odmakli ni milimetar. Dakle, a to takođe reče ministar, ako bi neko u svetu ili u Srbiji namah izgubio razum i organizovao gladijatorske igre, realna pretpostavka je da bi ljudi dolazili da gledaju kako nekog bacaju lavovima. Nadam se da se to neće desiti.”

E, baš mu je trebalo da u javnost iznosi ovakve ideje. Samo podseća idejnog tvorca Šekspirovog pozorišta da razmišlja o glaldijatorskim igrama. Već vidim kako mu se oči cakle od sreće.

30.Avgust

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde