Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – ČAK I SNOVI VLASTI I OPOZICIJE...

ŠTO DA NE KAŽEM – ČAK I SNOVI VLASTI I OPOZICIJE SE RAZLIKUJU

146
0
PODELI

Juče otvoren auto-put “Miloš Veliki”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da taj auto-put pokazuje novi nivo kvaliteta života građana Srbije. Počinje se sa pripremom dokumentacije za Šumadijski auto-put koji će nositi ime “Vožd Karađorđe”, poručio je predsednik. Naglasio je da je to veliki dan za Srbiju.

“Sedamdeset godina sanjali smo ovaj san, 70 godina čekali ovaj dan, 70 godina i malo više i malo duže. I zato sam zahvalan svima vama kojima nije bilo teško da po ovom vrelom danu dođete u Ljig da zajedno obeležimo otvaranje auto-puta, koji nosi ime po Milošu Obrenoviću”, rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio svima koji se, kako kaže, raduju uspesima Srbije.

Podsetio je da smo od zemlje na ivici bankrotstva došli do zemlje koja ima najviše investicija proporcinalno broju stanovnika.

“Postali smo bolji deo sveta, među najboljima u mnogo čemu”, naglasio je predsednik.

Ponadao se da niko ne može pokvariti taj san građana Srbije.

Malo sutra ne može. Može. Jer svako sanja svoje snove. Vučić sanja puteve, mostove, fabrike, bolju Srbiju…….opozicija sanja zemlju bez Vučića. I trudi se da do te zemlje stigne, ako je ikako moguće prečicom. Zato, žmureći na puteve, mostove, fabrike i sve ostalo……pronalazi rupu u kojoj treba Vučića da gurne. Da ga nema, i da nestane. Pre izbora, ako može, najkasnije na izborima. A pošto je svesna da će na izborima to teško ići, opozicija pronalazi razloge i povode da na njima na učestvuje.

Savez za Srbiju juče, dok su se građani okupljali na auto-putu da se raduju nekakvom napretku Srbije, poručuje: Vreme je za ispunjenje zahteva protesta ili proglašenje bojkota.

Savez za Srbiju je saopštio da su, poštujući organizatore i strukovna udruženja koja učestvuju na okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka, dužni da uoči trećeg okruglog stola konstatuju da “nas ovaj format ne približava onome što je traženo od strane opozicije, potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta Jedan od pet miliona”.

Prvo,smatraju da to nisu obavezujući razgovori, već neobavezujući okrugli sto.

“Drugo, tema okruglog stola nisu zaključci i preporuke Stručnog tima protesta ‘1 od 5 miliona’ za održavanje fer i poštenih izbora koji su prihvaćeni od strane opozicije, ali o kojima se vlast još uvek nije oglasila”, dodaju iz Saveza za Srbiju.

Ukazuju da ako to vlast prihvati, onda ima smisla nastaviti dalje razgovore i dogovore oko preostalih uslova za slobodne izbore.

“Pitanje slobode medija nije pitanje samo 45 dana tokom trajanja izbornog procesa, već pre svega medijskih sloboda između dva izborna ciklusa kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak. Ukoliko vlast danas ne bude spremna da prihvati jedan ovakav dogovor, to znači da ne žele nikakav dogovor, a posebno ne žele ništa da promene u sferi slobode medija koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore. U tom slučaju dolazi vreme za proglašenje bojkota nastupajućih izbora”, zaključuju iz Saveza za Srbiju.

Izgleda da je, ipak, došlo vreme za proglašenje bojkota izbora od strane opozicije. Ne zato što vlast nije spremna da prihvati njihove (ako su razumni) zahteve, već zato što je opozicija uplašena. Sa čim bi ona na izbore? Čime bi se narodu preporučila, sve i da ima “slobodne i fer izbore”, sve i da mediji budu “slobodni” po meri opozicije, sve i da bude onako, kako opozicija traži od tačke do tačke. Čime bi se narodu preporučila, osim mržnjom prema aktuelnom predsedniku? I željom da sama bude na vlasti. Pa kako bude. Kad bude, razmišljaće šta će i kako će, ali prvo treba da bude.

Zato je bojkot izbora više nego izvestan. Iz prostog razloga što se ne hvataš u kolo, ako ne umeš da igraš. I ako nisi kadra da kolo izneseš. Čak i da pobediš (mislim na opoziciju), što je u ovom trenutku naučna fantastika, čak i ako pobediš, šta ćeš kad pobediš? Šta ćeš da uradiš bolje od Vučića, kako bi pokazao građanima da si vredan pobede? Šta ćeš da mu daš, a moraš da mu daš kako bi opravdao onoliku buku i halabuku oko priče da Vučić ne valja, i da je zlo. Imaš li duže puteve, veće fabrike, bolje mostove? Šta imaš?

Da se ne zanosimo, istini treba pogledati u oči.Stvari sada tako stoje, i nikako drugačije. Realno gledano, opoziciji se treba diviti. Toliko hrabrosti bez pokrića, toliko reči bez značaja, toliko nagomilane mržnje bez potrebe. Zaslužuje divljenje današnja opozicija jer je hrabra u pokušaju da obori Golijata. Da je razuma u njoj, sačekala bi drugu priliku. Ne bi se brukala. Čak i bojkot izbora je bruka.

19.Avgust

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde