Naslovna Društvo Najmlađi majstor bureka, desetogodišnji Novak oduševio Nišlije

Najmlađi majstor bureka, desetogodišnji Novak oduševio Nišlije

326
0
PODELI

Treće veče manifestacije „Dani bureka 2019“ iznenadilo je brojem posetioca. Gotovo da nije bilo mesta na Keju za one koji su želeli da se zaslade burekom koji odavno važi za niški brend i koji redovno probaju i stranci koji posete grad na Nišavi.

Nišlije su počele da se okupljaju mnogo renije od zvaničnog početka programa, oni koji su imali dovoljno sreće zauzeli su mesto za nekim od stolova ili u amfiteatru, mnogi od njih su morali da stoje i prate program, a imali su dovoljno strpljenja i da sačekaju da im majstori „najpoznatijeg niškog doručka“ pripreme burek pošto su se tepsije praznile dok trepneš okom.

Posebnu pažnju u subotu veče privukao je desetogodišnji Novak Stevanović koji je najmlađi pekar koji pravi burek. Na svom revijalnom predstavljanju Novak je pred publikom napravio 20 tepsija bureka koje je poklonio publici. Mladi Novak je burek počeo da pravi sa samo četiri godine, a prema rečima Bratislava Vukadinovića, predsednika Unije pekara Niš,  on može da posluži kao primer drugim mladim ljudima da se počnu da se bave proizvodnjom bureka za šta je potrebno mnogo veštine, ali se i to da naučiti, jer je evidentno da mladi majstori bureka odlaze van Srbije u potrazi za boljom zaradom.

„Upravo iz tog razloga Unija pekara će pokrenuti jednu akciju tokom koje ćemo organizovati obuku za izradu bureka. Želimo da obučimo što više mladih ljudi da proizvode burek jer je dosta njih otišlo van Srbije. Ne možemo da dozvolimo da se „zaboravi“ izrada bureka koji je niški brend, koji je omiljena hrana i turistima jer svi koji dođu u naš grad žele da probaju ovu poslasticu od kora i sira. Neka i polovina onih koje obučimo da rade burek ostane mi ćemo biti zadovoljni“, kaže Vukadinović.

On dodaje da je još jedna od specifičnosti bureka ta što se samo on, od svih pekarskih proizvoda, pravi isključivo ručno i ni jedna mašina u ovom slučaju ne može da zameni čoveka.

„Zato su i zahvalnice i nagrade koje su podeljene onima koji su nam omogućili da organizujemo ovu manifestaciju ali i pekarima u obliku zlatne ruke koja drži tepsiju sa burekom. Na ovaj način smo simbolično pokazali da majstori bureka imaju zlatne ruke koje su nezamenjive“, kaže Vukadinović.

Sinoć su se i proroglasili pobednici manifestacije „Dani bureka 2019“ u Nišu.  Prva nagrada za najbolji burek pripala je pekari „Branković“, druga pekari „Mios“, treća pekari „Soko“. 

Za najbolju inovaciju za slatki burek nagrađena je pekara „Tesa“ u kojoj se pravi burek sa kremom, glasove publike odnela je pekara „Mios“,  nagrada za najbolji ukus pripala je pekari „Aleksej“.

Manifestacija „Dani bureka 2019“ se večeras zatvara bogatim umetničkim programom u kome nastupaju  Plesna grupa „Primavera“, ali će koncert održati i muzički bend iz Grčke „Oktavia“, a publika će uživati i u tradicionalnoj muzici Rumunije. Posebno iznenađenje dolazi iz Kruševca jer su gosti manifestacije  muzička grupa „Kruševački geto“ čiji poznavaoci kažu da će dobro zabaviti nišku publiku.

                

 

                 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde