Naslovna Sve vesti Niš Za i protiv javno privatnog partnerstva Toplane – „opasan presedan“ ili ugovor...

Za i protiv javno privatnog partnerstva Toplane – „opasan presedan“ ili ugovor sa višestranom koristi

161
0
PODELI

Jedna od tačaka koja je na jučerašnjoj sednici Skupštine izazvala reakcije i kritike opozicije ( koja je bojkotovala sednicu, ali svoje nezadovoljstvo iskazala u holu pred skupštinskom salom) je predlog odluke o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju dela toplotnih izvora na teritoriji grada Niša bez elemenata koncesije.

 „Ova odluka predstavlja jedan opasan presedan koji će imati velike posledice od kojih se građani Niša decenijama neće moći  oporaviti. Jedini razlog zbog koga Toplana ulazi u javno privatno partnerstvo navodi se da „ Toplana nije u mogućnosti da investira u rekonstruciju dela toplotnih izvora, jer će time dovesti u pitanje sopstvenu likvidnost“. Generacije Niša su nešto napravile i održavale, a sada nismo sposobni da to dalje održavamo nego je potreban ulazak u to javno privatno partnerstvo. Sam predlog odluke je potpuno sporan jer on ne sadrži ni jedan element koji se navodi u Zakonu o javno – privatnom partnerstvu. Ne vidi se u šta će privatni partner investirati. Ne vidi se cena .Nema elaborata o ekonomskoj opravdanosti i isplativosti. U zakonu jasno kaže da se javno privatno partnerstvo zaključuje na pet do 50 godina. Mi to ne vidimo u ovom predlogu“ rekao je Goran Đorđević iz Demokratske stranke.

On posebnu opasnost  vidi u  „mogućnosti da privatni partner preuzme naplatu usluga od krajnjeg korisnika“.

Sledeća opasnost je, kako kaže Goran  Đorđević, da privatni partner ima zakonsko pravo da stavi pod hipoteku ili da založi sve infrastrukturne objekte na koje se odnosi javno privatno partnerstvo, a u ovom slučaju to su infrastrukturni objeti gradske Toplane.

„ Na ovaj način Grad Niš ulazi u jednu opasnu i veliku avanturu bez ikakvih elaborata o ekonomskoj opravdanosti i celishodnosti.”, rekao je Goran Đorđević, odbornik Demokratske stranke Srbije.

Miodrag Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke takođe je protiv  javno- privatnog partnerstva Toplane. Smatra da  predlog odluke o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno privatnog partnerstva za rekonstrukciju dela tolotnih izvora na teritoriji grada Niša bez elemenata koncesije treba mnogo više da interesuje građane.

„Gradsko veće je predložilo da Grad uđe u javno privatno partnerstvo sa konkretnom firmom. Odbornička grupa smatra da o jednoj ovako važnoj temi treba mnogo više pažnje posvetiti. S  jedne strane Grad nema para da ulaže u kotlarnice, a s druge ima para da ulaže u Trg Kralja Milana“.

Dragiša Nikolić, pomoćnik direktora za projektovanje, razvoj i investicije niške Toplane podrobno je obrazložio razloge i svrsishodnost za pokretanje postupka javno privatnog partnerstva za rekonstrukciju dela toplotnih izvora:

„ Odluka koja je pred odbornicima je inicijativa za pokretanje javno privatnog partnerstva za deset malih toplotnih izvora u sastavu JKP „Toplana“ koji predstavljaju 10 posto ukupnog toplotnog kapaciteta Toplane. To su male kotlarnice koje su davnih 80-ih godina date Toplani na upravljanje. Toplana ih je preuzela u stanju u kakvom su bile i 40 godina upravlja njima. Toplana je iz svojih sredstava mogla da remontuje taj sistem od godine na godinu i da održava sistem u kome su kotlarnice koje su u podrumima zgrada,⁰ a neke su na površini. Sama da krene u rekonstrukciju izvora ne može iz svojih izvora , niti može da se zadužuje kod komercijalnih i razvojnih banaka. To bi direktno uticalo na likvidnost. Već smo zaduženi kod Razvojne banke Nemačke koja nam je „omča oko vrata“. Bezmalo milion evra godišnje vraćamo taj kredit do 2023. godine. Ovo je naš pokušaj da Skupština donese ovu odluku i podrži nas na trnovitom putu koji podrazumeva izradu projekta. Potom ćemo projekat prezentovati Vladi Srbije , Komisiji za javno privatno partnerstvo,. Ako dobijemo saglasnost predstoji raspisivanje tendera i još dva puta odlučivanja o javno privatnom partnerstvu pred Skupštinom grada“, objašnjava  Dragiša Nikolić.

Zakon o javno privatnom partnerstvu i koncesijama je počeo da se primenjuje od 2016. godine. Mada je postojao i ranije ,  nije se primenjivao u praksi. Njime su predviđeni različiti modeli javno privatnog partnerstva.

„Ovaj model za koji se mi zalažemo je institucionalno ugovaranje. To je ugovorni odnos na deset godina. Privatni partner bi trebalo da rekonstruiše male kotlarnice, upravlja njima deset godina, a iz ostvarenih ušteda sadašnjeg i budućeg stanja vraćao investiciju i normalno zarađivao. To je model vraćanja investicija iz ušteda. „

Objašnjava da je beneft ovakvog ugovora što se Toplana ne zadužuje, a privatni partner upravlja investicijom deset godina a onda je vraća Toplani.

Privatni partner bi preuzeo radnike koji su mu potrebni za održavanje. Kako kaže svi iz ovog partnerstva dobijaju.

Partner uštedom vraća svoju investiciju u periodu od deset godina. Zarađuje za to vreme po osnovu ugovora kojim se reguliše suma ( rezultat uštede). Toplana dobija nova postrojenja koja su efikasna. Građani dobijaju zdraviju živornu sredinu, nema zagađenja jer se menja energent, umesto mazuta koristiće se gas.  Ušteda bi prema rečima .. bila oko 400 000 evra godišnje

„Mi trenutno održavanje tih toplotnih izvora plaćamo 250 000 evra godišnje, a 150 000 plaćamo promenu energenata. Ukoliko nemamo privatnog partnera i nadalje bi to plaćali“

Nakon odobrenja Skupštine postupak sklapanja javno privatnog partnerstva trajao bi prema proceni oko 12 meseci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde