Naslovna Sve vesti Niš ŠTO DA NE KAŽEM – AVGUST U NIŠU

ŠTO DA NE KAŽEM – AVGUST U NIŠU

98
0
PODELI
foto: Gradski portal 018

Avgust je mesec prepun događaja za sve uzraste, ukuse i interesovanja, za one nišlije koje ne mogu da “skrpe” da odu na bilo koje more.

Nišvil prođe. Kroz njega prođoše svi koji vole džez, onda i oni koji ga ne vole, i oni koji nemaju pojma šta je to džez, al dobili ulaznicu besplatno i zalutali usput……nije važno, važno je da je Tvrđava živela i odavala utisak da smo metropola, u kojoj se događa nešto veliko i mnogo značajno. Događalo se , naravno, nije da nije……mada mi i dalje nismo svesni značaja koji Nišvil ima za Niš.

Pa će doći I Filmski susreti. I to je brendiran događaj po kojem se Niš godinama unazad prepoznaje. Od stare Jugoslavije naovamo. Mada je u toj staroj Jugoslaviji, onako ostareloj i nikakvoj, bilo mnogo boljih filmova, i mnogo bolje publike, i mnogo drugačije atmosfere no što je danas……i sve je bilo mnogo lepo. Ostala tradicija, provlače se Filmski susreti pod tim imenom i prezimenom i danas, mada poznavaocima filma i onima koji se sećaju te stare Jugoslavije, današnji Filmski sureti deluju kao pacijent priključen na aparate za disanje. Filmovi su loši, publika nekako mlitava, a atmosfera u gradu usiljena i naduvana po navici, i zarad tradicije.

Imamo mi avgusta i dosta drugih, za nišlije koji ne idu na more, manifestacija. Dani bureka, recimo. Lepo zamišljeno, lepo počelo i traje. I ovom događaju smo, u želji da smislimo nešto novo i pametnije, izmenili sadržinu, promenili suštinu i , umesto da popravimo, pokvarili ugođaj. Izvinite, molim vas, šta znači burek sa eurokremom, bananom, čvarcima…..i šta ti ga znam sa čim više ne? Burek je burek, burek sa sirom……i tako je počelo. Niko se danas ne usuđuje da kaže da te izmišljene novotarije samo kvare Dane bureka, već se svi udvornički kao dive novotarijama.Uspeli smo, dakle, i dane bureka da pokvarimo.

Tu je i Medijana fest. Nije da nije dobro, ali beše bolje na početku. Pa izblede nešto, u međuvremenu. Što? Nemam pojma, ali nije dobro. Ako nešto počnemo, onda treba i da se držimo započetog, ako hoćemo da bude tradicija.

Ne bih da nabrajam druge manifestacije manjeg značaja koje traju godinama i koje, na zadovoljstvo nišlija, okupljaju neku svoju publiku.

Sad vi možete da kažete – kakve veze ima Nišvil sa danima bureka? Nema, naravno da nema nikakve veze. Ali ima sa onim što se u našem gradu događa i sa mogućnostima da se, kako bi se reklo, tokom ovog meseca provedemo. I provodimo se mi, nije da se ne provodimo. Svako od nas rukovodeći se svojim interesovanjima, željama i sklonostima. Ka umetnosti, ili ka provodu i uživanju.

Avgust može da bude i mesec za blago opuštanje svih, koji ne mogu iz finansijskih razloga da odu na more. U tom periodu, po pravilu, nisu u prilici da gledaju sve one koji im idu na živce iz bilo kojih razloga……zato što su ti, koji im idu na živce već otišli na more.I peku se na nekoj dobroj plaži trošeći novac, a ti sediš i uživaš u hladovini, ne trošeći ni prebijen dinar. I pri tom imaš na raspolaganju brojne sadržaje za razonodu. Pri čemu ne treba biti maliciozan ….dobro je što ih imamo. Ako ni zbog čega drugog, onda zato što ovi nesrećnici u gradu mogu da kažu “Bio sam na Nišvilu”, posle konstatacije nekoga “Bio sam u Dubaiju”. Važno je da si negde bio, jer ako nisi……..onda si jadnik. Pa makar i na Danima bureka.

17.Avgust

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde