Naslovna Društvo Sinoć u okviru “Dana bureka” niški burek od 159 kilograma

Sinoć u okviru “Dana bureka” niški burek od 159 kilograma

365
0
PODELI

Najveći burek u Srbiji, a verovatno i na Balkanu napravljen je sinoć u Nišu i besplatno je podeljen građanima na tradicionalnoj manifestaciji Dani bureka. Iznenađenje za ljubitelje ove niške “poslastice” bilo je i to što je burek, prvi put  ove godine napravljen sa čvarcima. Burek je u prečniku bio oko dva metra i  težak preko 150 kilograma. Deljen je besplatno posetiocima, a svako je dobio tek toliko da proba kako izgleda nova vrsta niškog bureka.

Po parče bureka za Ginisa dobilo je nekoliko stotina Nišlija, ili kako organizatori rekoše, delilo se dok je bilo zaliha.

“Za izradu bureka utrošeno je 50 kilograma brašna i 20 kilograma čvaraka, kutija soli, 20 kilograma masti,  a burek je pravilo pet majstora bureka. Burek je pravljen 24 sata uključujući pečenje i pravljenje  kora “ kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara  Niš.

Dolazak najvećeg bureka na Balkanu Nišlije su čekale nestrpljivo. Prvo da bi videle tu veličinu od mesa I čvaraka,a onda da bi  probali nešto novo.  Ogromnu tepsiju sa burekom dočekale su ovacije Nišlije, sevali su blicevi sa mobilnih telefona. Nišlije, definitino vole da se hvale svojim brendom, pa i da pokazuju slike prijateljima.

Deca koja su se nalazila pored ograde prva su dobijala po parče bureka.

“Obožavam da jedem burek”, kaže devetogodišnja Nina  Đokić. “Najviše volim da jedem burek sa sirom, ali sada hoću da probam i ovaj sa čvarcima mada ne verujem da će biti tako dobar kao onaj sa sirom, onaj pravi niški  burek”.

Nisu samo deca želela da probaju novi burek . Bilo je odraslih. I oni su hteli da degustiraju novi burek.

“Prvi put jedem burek sa čvarcima. Nije loš i mogao bi a se nađe u pekarama. Dobrog je ukusa”, dodaje Petrović Ranko.

Inače, prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je ovaj grad prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek. Prema tom zapisu prvi buregdžija u Nišu bio je turski majstor Mehmet Oglu koji je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi. Sultanovi propisi su nalagali tačno određenu debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.

“Dani bureka” se večeras nastavljaju. Uz pesmu i veselje, nastup folkloraca i dosta bureka biće predstavljen i najmlađi buregdžija u Nišu.  A i valja se,  jer na mlađima svet, pa i burek, ostaje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde