Naslovna Društvo Večeras na manifefstaciji Dani bureka degustacija bureka sa čvarcima

Večeras na manifefstaciji Dani bureka degustacija bureka sa čvarcima

247
0
PODELI

Burek sa sirom, sa mesom, sa kremom, bugarski burek, grčki, sve je to bilo u ponudi sinoć na otvaranju manifestacije “Dani bureka 2019.”koje je otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović nakon čega je sa svojim saradnicima obišao i štandove na kojima su majstori bureka pripremali čuveni “niški doručak” koji je gostima deljen besplatno.

Večeras posetioce manifestacije očekuje nešto novo, džinovski burek sa čvarcima. Nešto novo i nešto neobično. Pripremljen je i bogat kulturno-umetnički program kako bi se gosti uz zalogaje bureka i opustili ali i zabavili.

Manifestacija, čiji je organizator Unija pekara Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš, a uz svesrdnu podršku Grada Niša i Gradske opštine Medijana, završava se 18.avgusta takmičenjem za najbolji burek. Buregdžijada ove godine okuplja 7 pekara iz Niša i tri iz Grčke, Bugarske i Severne Makedonije, a ljubitelji bureka moći će da uživaju u različitim ukusima.

Dane bureka 2019.svečano je otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Dani bureka je gastro manifestacija koja privlači sve više ljudi, naših sugrađana ali i goste. Ove godine smo prvi put obezbedili da ove večeti burek za posetioce bude besplatan. Ideja je da se iz godine u godinu podiže nivo ove manifestacije kako bi smo privukli još veći broj ljudi jer je niški burek najbolji i učinićemo sve da tako i ostane”, kazao je Bulatović.

Pre svečanog otvaranja manifestacije Bratislav Vukadinović je uručio zahvalnice u vidu tepsije sa burekom svima koji su pomogli ovu manifestaciju. Zhavalnice su dobili načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, direktor TON-a Uroš Parlić, predsednici svih gradskih opština i organizacija koje su pomogle ovu manifestaciju.

“Ono što sa ovog mesta mogu da poručim svima je da je burek niški brend, da se niški burek seče na osmine i četvrtine, a ne meri se gramima kao u drugim gradovima i jede se prstima”, poručila je Dragana Sotirovski. “Drago mi je što je burek postao brend Niša i što su večeras sa nama i gosti iz drugih zemalja koje pozdravljam, a svima bih poručila da uče jedni od drugih”, kazala je Sotirovski.

Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niš je istakao da je mu je posebno drago što je manifestacija dobila podršku Grada Niša, Gardske opštine Medijana I TON-a.

“Svi oni koji su nam pomogli da budemo bolji nego prošple godine zaslužuju da se zahvalimo i to smo i učinili”, kazao je Vukadinović.

“Manifestacija je od posebnog značaja za grad Niš jer može da privuče veliki broj turista, a mi na ovaj način čuvamo svoj brend, burek , a mnogi nisu ni svesni šta imamo. Moramo da učinimo sve da burek brediramo, ali i da učinimo sve da bude još popularniji ne samo kod nas već i u drugim zemljama”,istako je Vukadinović.

Večeras će u 20 sati Dane buraka otvoriti pobednik Majske pesme, nastupiće i Folklorni ansambl KUD “ Ivan Cvetković”, iz Grkinje, a gosti će uživati i u koncertu grupe iz Grčke “Oktava” i tradicionalne bugarske muzike, a sa njima će biti I “DJ Marko”.
U 21,15 sata počinje degustacija nejvećeg bureka sa čvarcima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde