Naslovna Društvo U Gradskoj kući najavljena avio-linija Niš-Malta

U Gradskoj kući najavljena avio-linija Niš-Malta

163
0
PODELI

Avio-kompanija „Rajaner“ u svoje letove uvrstila je novu avio-liniju na relaciji Niš – Malta, a prema podacima ove kompanije, avio-linije na ovoj relaciji odvijaće se od novembra meseca i to dva puta sedmično.

Inače, ovo je šesti let ove kompanije koji poleće sa Aerodroma „Konstantin Veliki“. Ovim povodom je danas održana  konferencija u Gradskoj kući, a novinarima su se obratili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, direktor preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković i direktro Aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu Dušan Knežević koji je najavio letove za Maltu od 8.novenmbra.

“Leteće se dva puta nedeljno, ponedeljkom i  petkom u večernjim satima. Avion sa Malte u Niš dolazi u 19, a iz Niša leti u 19,25 sati. Cena karte se može naći na zvaničnom sajtu “Rajaner-a”  i zavisi u kom trenutku se kupuje i za koje datume”, kazao je Knežević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je dodao da do 2015.godine nije bilo ni jednog leta sa niškog aerodroma, a danas se  se govori o 22 linije, a od 8.novembra i 23 linije.

 “Ovo samo potvrđuje ispravnost odluka koje je doneo Grad Niš i Vlada Republike Srbije koje su usmerene na razvoj niške vazdušne luke, na brigu o građanima celog regiona i stvaranja  uslova da se svi kapaciteti podižu na viši nivo. Svedoci smo kampanje koja je tada postojala i koja i danas u pojedinim medijama traje o lošim rezultatima niškog aerodroma, a bili su dobri oni kada sa aerodroma nije bilo nijednog leta, a loši su ovi kada imamo 23”, prokomentarisao je gradonačelnik Bulatović i dodao:

“Bili su dobri kada nismo imali putnike, a loši su kada  imamo stotine hiljada putnika, kada imamo stotine hiljada turista, gostiju u ovom gradu,  kada smo stvorili uslovi da budenmo konkurentni drugim gradovima i to ne samo u Srbiji već u celom region, kada Niš napreduje i razvija se i postaje veliko gradilište. Odluke koje smo tada donosili sada se potvrđuju jer imamo ove rezultate na zadovoljstvo ljudi, na zadovoljstvo putnika, na zadovoljstvo privrede i turista. I naravno da će Vlada Srbije  nastaviti sa takvom politikom i grad u potpunosti podržava politiku razvoja vazdušnog saobraćaja koji doprinisi razvoju našeg grada”, istako je Bulatović.

Prema njegovim rečima činjenice govore o tom rezultatima.

“Danas su Minhen, Beč, Berlin, Milano, bliži našem gradu  zahvaljujući upravo takvoj politici,ali je očigledno da ima i onih kojima to smeta i koji bi te rezultate predstavljaju na drugačiji način, ali je to nemoguće i najbolji odgovor na sve ovo što se dešava na niškom aerodromu mogu da daju samo oni kojima je avio saobraćaj od posebnog značaja, a to su građani, privrednici i turisti”, dodao je Bulatović.

Prvi čovek grada Niša  je naglasio da politika grada nije bila da zatvori aerodrom kao što se govorilo u kampanji  koja je u to vreme vođena.

“Naprotiv, naša politika je bila i jeste da niški aerodrom otvorimo i stavimo u funkciju razvoja ovog grada. Politika  grada nije bila ni da dovođem er Srbije ostale kompanije odu, a te kompanije su potvrdile da je drugačije. Ono što je politika  Grada jeste da nacionalna, srpska kompanija bude na ovom aerodromu i da država Srbija stane iza toga, a kada se to dogodilo znali smo da smo na ispravnom putu što potvrđuju i rezultati. Sa ovim se neće stati  i niški aerodrom će se razvijati, a posebno smo ponosni na to da su svi direktori naši, iz Niša što potvrđuje da ovaj grad ima dovoljno potencijala i kadrova da može da rukovodi i značajnim državnim preduzećima”, istakao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Direktor Aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu Dušan Knežević je govorio o rezultatima niškog niškog aerodroma naglasivši da je otvaranjem nove linije “Rajaner” zadovoljan saradnjom sa nama. 

“Sledi nastavak investiranja Agencije za kontrolu leta u toranj, a u toku su studije o izradi nove terminalne zgrade. Iz niškog aerodroma kažu da je jun bio rekordan po broju putnika, kroz ovaj aerodom je prošlo 35.646 putnika, odnosno za 3 hiljade više nego bilo kog meseca do sada. Takođe u prvoj polovina avgusta kroz aerodrom je prošlo više od 25 hiljada putnika, pa se očekuje da će do kraja meseca biti i do 50 hiljada. U prvoj polovini godine prošlo je 226 hiljada putnika i transportovano je više od 776 tona robe. Procene su da bi do kraja godine kroz ovaj aerodrom trebalo da prođe oko 420 hiljada putnika”, istako je Knežević.

Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije je dodao da se svakog dana pokazuje da je odluka o uspostavljanju najbolje evropske  prakse da se svi aerodromo vode iz jednog preduzeća dala dobre rezultate.Sa druge strane može se govoriti i o ispravnosti uvođenja linija od javnog interesa koje nisu ugušile saobraćaj na niškom aerodromu  veće daje mogućnost i drugim kompanijama da se paralelno razvijaju.

“Putnika će biti još više na niškom aerodromu, ali sada moramo da govorimo o poboljšanju uslova za rad ove vazdušne luke”, dodao je Zdravković. “Kada govorimo o prihvatu i otpremi vazduhoplova moramo govorizi i o tome da u ovom trenutku nemamo prilazna svetla koja su  neophodna za poboljšanje sletanja vazduhoplova u uslovima smanjene vidljivosti. U ovom trenutku se nalazimo u postupku priobavljanja građevinske dozvole , a do kraja godina da imamo raspisanu javnu nabavku za izbor izvođača koji će ugrađivati ova svetla. Time će se zaokružiti jedan celokupan ciklus investicaja u poletno-sletnu stazu”.

Time se investiranje u niški aerodrom ne zavšava, pa se očekuje i investiranje za kontrolu letenja u toranj o čemu se  duže vremena priča, ali su se konačno stekli uslovi i za to.

“Investiraće se i u poboljšanje uslova za prihvat putnika”, dodao je Zdravković. “Terminalna zgarda je premala,  a u ovom trenutku je izrada saobraćajne studije o toku kretanja putnika za novu terminalnu zgradu u toku, a nakon toga nastavljamo  sa izradom idejnog projekta nove terminalne zgrade”.

                                                                                                                                           

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde