Naslovna Sve vesti Niš Odbornici Skupštine usvojili rebalans budžeta – opozicija bojkotovala, smatra da je Skupština...

Odbornici Skupštine usvojili rebalans budžeta – opozicija bojkotovala, smatra da je Skupština neligitimna  

286
0
PODELI

Skupština grada Niša na današnjoj sednici usvojila je rebalans  budžeta kojim je predviđeno smanjenje  sredstava u gradskoj kasi za 436 miliona dinara.

Sredstva u gradskom budžetu su smanjena na 10, 498 milijardi. Prvobitno je bilo planirano 10, 935 milijardi dinara. Razlog za smanjenje sredstava , kako je istakla Danijela Spasović, sekretar Sekretarijata za finansije je što pojednini  projekti koji su ranije planirani i sagledani budžetom, neće biti realizovane ove naredne godine. Najveći iznos smanjenih sredstva odnosi se na planirane stavke iz nadležnosti Sekretarijata za investicije, kojem je umanjeno oko 400 miliona dinara.

foto: Gradski portal 018

Kancelariji za ekonomski razvoj i projekte umanjeno je 200 miliona dinara, jer je procenjeno da se ove godine, imeđu ostalog, neće realizovati radovi na uređivanju tvrđavskog bedema, za koji je planirano više od 70 miliona dinara. Zbog nerešenih imovinskih odnosa, zbog restitucije zemljišta na kojem je planirana izgradnja stanova za socijalno ugrožene Rome, neće biti realizovan u ovoj godini ni ova projekat  koji je sagledan sa preko 60 miliona dinara.

foto: Gradski portal 018

“Ne brišemo planirane projekte, već je njihova potpuna realizacija prebačena za narednu godinu. Usaglašavali smo i korigovali pozicije i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, sredstva za određene pozicije u budžetu su smanjivane, a druge povećavane, te se došlo do konačne odluke o ukupnim sredstvima”, rekla je Danijela Spasović. Procenjeno je da će se  budžet do kraja godine realizovti u iznosu od 85-90 odsto.

Gradskim opštinama dodato još 42 miliona dinara, zbog ukidanja i smanjivanja taksi koje su ubirale od oglašavanja firmi

Ovu, kao i sve ostale odluke,  Skupština grada Niša donela je bez glasova opozicionih stranaka koji su bojkotovali  sednicu. Dok je vladajuća većina diskutovala o budžeti i izveštaju o radi Gradskog veća, predstavnici opozicionih odborničkih grupa “Niška inicijativa”, “Niš, moj grad”, Demokratska stranka i “Iskreno za Niš” su u holu Skupštine držali konferenciju za novinare na kojoj su  kritikovali rad Skupštine, odluku o budžetu, a posebno odluku o privatno-javnom partnerstu  Toplane i privatne firme.Opozicija  smatra  da skupština nema legitimitet i zatražila je ostavke članova gradskog veća

Govoreći o rebalansu budžeta Miodrag Stanković,  šef odborničke grupe DS-a, ponovo je istakao da je budžet nerealan a da ovaj rebalans to potvrđuje”. Mada, i rebalans je nerealno mali, jer se i ovako smanjeni budžet ne može realizovati”, rekao je Miodrag Stanković. Posebne primedbe Stanković je imao na najavljeno javno privatno partnerstvo JKP Toplane.

„Gradsko veće je predložilo da gradska „Toplana“ uđe u privatno javno partnerstvo sa konkretnom firmom bez ikakve javne rasprave. Obrazloženje za ovako nešto je da grad nema para da uloži u „Toplanu“, ali da zato ima novac za najavljeno uređenje Trga kralja Milana”, rekao  je Stanković, koji je istakao da građani moraju da budu obavešteni o ovakvom predlogu i da je nedopustivo da se ova odluka donese bez predhodne javne rasprave.

Dragoslav Ćirković, šef odborničke grupe “Niš, moj grad”, rekao je da je rebalans budžeta znak i priznanje vlasti da je nesposobna da realizuje projekte.

“Rebalansom, koji je potekao od Gradskog veća obmanjuju se odbornici, zato tražimo smenu Gradskog veća. Rebalansom se uvećavaju budžetske rezerve, kojima gradonačelnik Darko Bulatović može da raspolaže po svom nahođenju, a smanjuju se investicije. Predviđeni su mali prihodi od gradskog građevinskog zemljišta, što govori da vlast ne ume da ubere ovaj zdrav prihod”, naveo je Ćirković.

foto: Gradski portal 018

Branislav Jovanović iz iste odborničke grupe “Niš, moj grad” kritikovao “ je povećavanje potrošnje”, mislivši na 42 miliona dinara koje će se iz gradske kase prebaciti u kase gradskih opština. Branislav Jovanović odbornik koalicije „Niš, moj grad“ kazao je da je budžet za 2019. godinu bio izborni budžet i da je predlog rebalansa budžeta o kome se raspravlja upravo i dokaz za to.

“Budžet  se ponovo smanjuje, do kraja godine biće 8 miljardi što je bio slučaj i prošle godine. Tako da ne znam o kom napredku i revolucionarnom budžetu govori današnja vlast“, kazao je Jovanović.

On je dodao, da će grad da potope javna preduzeća koja su prezadužena i da je „Pčelici“ već dato 50 miliona, sada se daje još 27 miliona dinara.

On je zatražio da se ispita imovno stanje  i bogaćenje članova vladajuće kolicije, rekavši pritom da to treba uraditi i da imovinskim stanjem opozicije.

foto: Gradski portal 018

Momir Stojanović, predstavnik Grupe građana “Iskreno za Niš” i Goran Đorđević, odbornik DSS-a ukazali su da u predlogu prihvatanja javno-privatnog partnerstva Gradske toplane i privatne firme nije naveden naziv firme, kolika je cena tog posla i koliko će trajati, kao i da privatni partner ima prava da stavi pod hipoteku objekte Gradske toplane.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da  odluka opozicije da bojkotuje rad Skupštine nije dobra za građane i da on ne želi da komentariše izjve onih koji ne učestvuju u radu Skupštine.

foto: Gradski portal 018

“ Niš je jedno veliko gradilište, rame uz rame sa Novim Sadom . Rekonstrukcija bulevara, kružni tokovi, završetak novog bulevara,  velikog broja  saobraćajnica. Trideset saobraćajnica u poslednja tri meseca se uradilo a biće ih još toliko do kraja godine. Urađena je nova vodovodna, nova kanalizaciona mreža. Rešavamo probleme koji su decenijama nerešeni. Gradi se naučno – tehnološki park, nova zgrada fakulteta, studenski dom, stanovi za pripadnike bezbednosti, stanovi za izbeglice i socijalni stanovi, vrtić” rekao je Bulatović i istakao stabilizaciju javnih finansija kao još jednu važnu činjenicu koja pokazuje napredak.

Nisu svi problemi koji decenijama muče građani rešeni,” rekao je gradonačelnik .

foto: Gradski portal 018

“Imamo deset , dvadeset puta veću aktivnost nego što smo imali prošle godine , kada je u pitanju putna infrastruktura, vodovodna i kanalizaciona mreža. Stvorili smo uslove da svake godine uradimo još više i time stavimo tačku na decenijske probleme koji su mućili građane Niša”.

Gradonačelnik se osvrnuo na kritike koje su upućene od opozicije a odnosile su se na rad aerodroma.

„Kritike koje su upućene nama po pitanju razvoja niškog aerodroma su neverovatne, jer ja ne mogu da shvatim da nas kritikuju oni koji dok su imali prilke da vode aerodrom, u tom periodu, je bilo nula letova i putnika, a sada ignorišu činjenicu da sa niškog aerodroma možete da letite na 22 destinacije i da je bilo preko 100 hiljade putnika“ istakao je Bulatović.

Skupština nastavlja rad i na dnevnom redu ima 40 tačaka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde