Naslovna Kultura Počeo „Romani fest“

Počeo „Romani fest“

164
0
PODELI

Sinoć je u niškoj Tvrđavi počeo Festival romske muzike i kulture “Romani fest”, treći po redu.Na platou na ulazu u Tvrđavi, pored “likovne galerije” – na otvorenom posetioci su mogli od 19 sati da vide izložbu slika o romskom narodu. Prvog dana festivala nastupili su niški pesnici.

Kako nam je rekao jedan od organizatora Rade Vučković na svojevrsnoj umetničkoj večeru učestvovali su pesnici iz udruženja „Čegar“. Stihove su  govorili Miroslav Mišo Bakrač, Duda Pavković, Ljubinka Zlatković, Rade Vučković, Mirjana Svetozarević, Slavica Milenović, Svetislav Jovanović, Minja Ilijeva, Zorica Stanković, prof. dr Dragoljub B. Đorđević, Jelica Lopičić koja je došla iz Švajcarske . Prof. dr Aladin Marko Sejdić nije stigao iz inostranstva ali su čitani radovi koje je poslao za ovu priliku.

Ove godine „Veseli Romi“ proslavljaju 35 godina rada. Jubulej vredan pažnje, rekao je jedan od organizatora Mile Petrović, predsednik udruženja „Veseli Romi“ iz Niša.

„Ovo nije projakat u kome su samo Romi učesnici.  Ovo je multikulturalni program , nazvao sam ga multi-kupti i u njemu učestvuju i ne romi koji se izražavaju kroz igru, pesmu, kulturne sadržaje.”

Jubulej grupe „Veseli Romi“ obeležavaju mnoštvom sadržaja.

„To je naš zlatni jubilej. Obeležićemo ga izdavanjel CD i LP sa našom muzikom. Jubilej obelažavamo i koncertima na „Romana festu“, Danima kulture Roma.“, objasnio je Mile Petrović

Za večeras je zakazan koncert na letnjoj Pozornici u Tvrđavi , ali zbog najavljene kiše premestili smo Festival „Romani fest“ u restoran Doma vojske u Nišu .

„Trebalo je da nastupaju tri folklorna ansambla. Ali pošto je sala mala, nastupiće dva folklorna ansambla, jedan romski folklorni ansambal iz Niša i jedan iz Doljevca. nastupiće i plesna grupa i hor iz Aleksinca koji je imao zapažen nastup na Nišvili. Oni će otvoriti festival. Sem orkestra „Veseli Romi“ nastupiće i orkestar „Šaban Barjamović“ koji je nastupao na „Nišvilu. Nastupuće i pevači“.

Tokom večerašnjeg koncerta biće dodeljene i nagrade zaslužnim pojedincima  “Zauvek Šaban Bajramović”.  Ovu nagradu, kako kaže Mile Petrović, dodeljuju svake godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde