Naslovna Kultura Bob Geldof napravio “irsku žurku” i “zapalio” Tvrđavu

Bob Geldof napravio “irsku žurku” i “zapalio” Tvrđavu

230
0
PODELI

Dolaskom u Niš privukao je veliku pažnju javnosti. Sinoć, pred ponoć dočekalo ga je nekoliko hiljada Nišlija, ali i stranaca koji su boravili u Nišu kao i onih koji su specijalno došli na koncert velike muzičke zvezde.

Nakon što ga je publika dočekala ovacijama, zaigrala uz taktove živopisnih irskih songova. Igralo se, pevalo, kao što i priliči završnici velikog festivala. Ono što je tokom dana obećao, da će napraviti veliku irsku žurku, ispunio je.

Od  kada je počela njegova solo karijera 1986. godine  Geldof se bavio tradicionalnom irskom muzikom. Pre koncerta okupljenim novinarima je izjavio da  “ne može da zamisli ništa gore od fuzije irske i džez muzike”, dodavši  da “onaj ko je spojio irsku muziku sa džezom je Van Morison. Mada u mojoj glavi su te dve stvari takoreći nespojive”

“Irska muzika je veoma stara i elegantna ali primitivna, a džez je, čak i u svojoj najprimitivnijoj formi, veoma elegantna muzika” rekao je i dodao da voli džez kao “Pink Flojd”, ali mu je teško da to prizna.

“ Volim klasični džez,  razumem šta “on radi”” rekao je na konferenciji, na kojoj je ispričao kako se sa Majls Dejvisom “posvađao “ oko toga, šta je bolje – da li je to bluz ili džez.

“Svirali smo na Montreal džez festivalu i tamo sam slušao neke džez muzičare. Mislim da su oni bili odlični. Mislim između hip-hopa i džeza ima dosta sličnosti.  Kvinsi Džons, koji je moj dobar prijatelj,  to dobro izvodi i ima sličnosti između ta dva pravca u vremenskim potpisima i broju sličnosti”, rekao je Geldof.

Na koncetru je svirao gitaru, pevao a u jednom trenutku i zasvirao usnu harmoniku. Pri tome njegova prateća grupa, za koju je rekao da su neki od članova već svirali do sada na Nišvilu, pratila ga je “ u ton” a “ irski zvuci” izazvali su ovacije.

Iako se požalio na veliku vrućinu, to mu nije smetalo da održi koncert koji će se pamtiti.

Bob Geldof 1985. godine postao planetarna zvezda, kada je organizovao najpoznatije muzičare da održe humanitarni koncert, čuveni “Live Aid”. Ova muzička zvezda napravila je, kako je rečeno na konferenciji, najveći koncert u istoriji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde