Naslovna Kultura Ser Bob Geldof nastupa večeras, a ovo mu je prvi dolazak u...

Ser Bob Geldof nastupa večeras, a ovo mu je prvi dolazak u Srbiju

201
0
PODELI

Glavna zvezda koja će nastupiti na zatvaranju 25. Nišvil džez festivala večeras je irski muzičar Bob Geldof, kome je prvi nastup u Srbiji. Novinari su danas sa nestrpljenjem očekivali konferenciju za medije pred večerašnje nastupe kako bi se sreli sa Bob Gedofom, ali do toga u zakazano vreme nije došlo. Do pomeranja dolaska Boba Geldofa došlo je iz tehničkih razloga. Prema rečima Ivana Blagojevića, direktora Nišvila, avion kojim Geldof putuje kasnio je u polasku što je prolongiralo njegov dolazak.

“Avion je trebalo da poleti nešto posle 11 sati kako bi Bob Geldof mogao da se pojavi na konferenciji u 15 , ali je zbog kašnjenja aviona sve pomereno za 17 sati”, najavio je Blagojević. On je najavio još jednu promenu za četrvto veče festiva. Kao deo kvarteta Kenija Vernera, umesto saksofoniste Dejva Lidmana, koji je zbog hitnog zdravstvenog problema hospitalizovan, nastupiće Kris Poter, koji je zbog ove „zamene“ ostao dan duže u Nišu.

Geldof je rođen je 1951. godine u Irskoj, gde je pohađao privatnu katoličku školu, za koju kaže da mu, osim zbog religioznog etosa, nije odgovarala i zato što tamo nije mogao da igra ragbi! Početkom sedamdesetih u Kanadi je radio kao muzički novinar za čuveni magazin “New Musical Express” a po povratku u Irsku 1978. godine postaje pevač sastava “Boomtown Rats” koji prvi put stižu do prvog mesta britanske liste singlova pesmom “Rat Trap”. Godine 1981.

Bob Geldof je pozvan da učestvuje na koncertu za “Amnesty International”, što je presudno uticalo na njegovo dalje angažovanje.

Godine 1984. velika humanitarna katastrofa pogodila je Etiopiju i druge afričke zemlje, glad i bolesti odneli su na hiljade života, a scene dece koja umiru od gladi emitovane su širom sveta.

Bob Geldof je nosilac na destine počasnih doktorata mnogih svetskih univerziteta, priznanja “Man of Peace”, najvećeg francuskog priznanja za umetnost “Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, Man of Peace Award, priznanja “Heroj našeg vremena”.

Kada je reč o muzici, možda najzanačajnije priznanje je “Brit Award” za izuzetan doprinos muzici, koje je dobio 2005. godine. Njegova autobiografija “Is that it” objavljena posle “Live Aid” projecta, odlično je primljena i od kritike i čitalaca, a ušla je i ostrvsku lektiru za srednje škole.

Ivan Blagojević je napravio i prva sumiranja ovgodišnjeg izdanja festivala. Na Midnajt stejdžu u subotu uveče nadmašen je dosadašnji rekord u broju posetilaca. Na glavnoj bini rekord, bar do sinoć uveče, drže „Džipsi kingsi“ koji su nastupili na prošlogodišnjem Nišvilu.

„Festival je podigao nivo kada je u pitanju oprema, tako da kod izvođača nemamo nijednu primedbu“, naveo je Blagojević. „Svetlo i produkcija su bolji, još ćemo morati da se bavimo video-produkcijom“, rekao je direktor Festivala.

Procenjuje se da se u „Street art“ zoni, pored oslikanih zidova u Tvrđavi, slikalo oko 8.000 ljudi do pretposlednjeg dana festivala.

U festivalskom centru Nišvila, u Paviljonu u Tvrđavi postavljene su fotografije čiji je autor Dušan Mitić Cara  a koje su nastale na predhornim festivalima. Blagojević je najavio da će Mitiću Nišvil dodeliti posebno priznanje za doprinos festivalu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde