Naslovna Kultura Irska žurka Boba Geldofa zatvara ovogodišnji Nišvil

Irska žurka Boba Geldofa zatvara ovogodišnji Nišvil

65
0
PODELI

Vredelo je sve to kašnjenje jer nikada ne bio bio u gradu kao što je Niš da se ne bavim ovom poslom. Čuo sam za Nišvil na džez festivalu u Študgartu, i to lepe stvari, i prihvatio sam poziv da dođem. Sa 15 godina sam počeo da se bavim muzikom i odrastao sam vrišteći kao dečak sa Rolingstounsima, podsetio je Geldof i najavio novi album sa svojim nekadašnjim bendom „Boomtown Rats“ na dugoočekivanoj konferenciji za novnare  pre nastupa kojim će zatvoriti ovogodišnji, 25. Jubilarni Nišvil u niškoj Tvrđavi. Ovaj svetski muzičar se novinarima izvinio zbog klašnjenja na koje on nije mogao da utiče jer je njegov avion iz Francuske kasnio sa poletanjem duže od sat.

Irski muzičar Bon Geldof je muzičar koji je izgradio svetsku karijeru prvi put je sada u Srbiji pa samim tim i u Nišu tako da će niškoj publici pripasti izuzetna čast da ga čuje na zatvaranju Nišvila. Svet Boba Geldofa poznaje kao velikog muzičara ali i kao velikog himanistu. Pre tri decenije je organizovao najveći humanitarni koncert  „Live Aid“.

Od 1986. godine kada je počela njegova solo karijera Geldof se bavio tradicionalnom irskom muzikom ali kaže da„ne može da zamislim ništa gore od fuzije irske i džez muzike. Voli džez kao „Pink Flojd“ ali mu je teško da to przna.

“Irska muzika je veoma stara i elegantna ali primitivna a džez je, čak i u svojoj najprimitivnijoj formi veoma elegantna muzika. Obećavam da ću večeras napraviti pravu irsku žurku za zatvaranje ovog festivala, najavio je Gedof na konferenciji za novinare.“

“Večeras, pošto je kraj festivala, više naginjem ka tome da sviram irsku muziku. Zbog duge vožnje, vrućine i zato što je kraj festivala hoću da se zabavimo. Večeras vas pozivam na jednu irsku žurku na Nišvil džez festivalu”. 

Novinari su se interesovali i za njegov humanitarni rad budući da je pokrenuo čitavu grupaciju humanitarnih koncerata širom sveta. Posebno ih je zanimalo šta je njegov motiv  da pomaže drugima i da li organizovao lajv ejd za zapadni Balkan.

„Ako razgovaramo o velikim globalnim problemima kojima se bavimo od prve sredine 21. veka, koren svih tih problema je pitanje o identitetu. U dnu ovog izvora problema je u stvari problem siromaštva. Ljudi su nacionalisti. Ja sam Irac i ja razumem nacionalizam.  Vi ste Srbi i trebalo bi da razumete nacionalizam. Vidite da je nacionalizam vrlo opasan i kada se nacionalizam sretne sa globalnim problemima to postaje vrlo frustrirajuće”, kazao je Geldof.

On je naglasio da ni jedna samostalna država, bilo velika ili mala, nije sposobna da se sama bavi globalnim problemima koje svi mi imamo. 

“Kina ne može da reši problem globalnog zagrevanja samostalno, niti to može Amerika. Kina ne može da reši problem globalne ekonomije samostalno, Irak, Srbija, ni jedna država ne može sve da reši samostalno. Zbog toga je neophodna saradnja. Sa trenutnim političarima, bilo to u Kini, Srbiji ili Americi nema   mogućnost saradnje i mogućnosti za kompromis i to je veoma, veoma opasno. Jeste moguće i vrlo je jednostavno da rešimo jedan problem a to je siromaštvo, koje sa sobom nosi druge probleme kao što je problem identiteta”, odgovorio je Bob Geldof.

Muzičar svetskog glasa se osvrnuo  i na veliki filmski hit o muzičaru Frediju Mekjuriju ali ga nije odgledao jer ne želi da vidi svoj lik na filmu „dovoljno mi je što moram da budem Bob Geldof 24 sata dnevno, ne želim da ga gledma na filmu“, kazao je Geldof.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde