Naslovna Kultura Bugarski ambasador dr Edvin Sugarev predstavio tridesetu zbirku poezije “ Skrivena čula”

Bugarski ambasador dr Edvin Sugarev predstavio tridesetu zbirku poezije “ Skrivena čula”

246
0
PODELI

Edvin Sugarev, konzul Republike Bugarske u Nišu sinoć se na Festivalu “Nišville Jazz&Book’s Session” predstavio u sasvim novom svetlu. Diplomata je čitajući stihove iz svoje najnovije knjige poezije oduševio prisutne.  Nišlije su ga upoznale kao čitača i tumača ljudske duše, suptilnog pesnika koji svojom poezijom zadire u najskrivenije misli čoveka i povezuje univerzum sa tananim a ipak jakim i iskonskim čovečjim opažajima, porivima i iskustvima.

Do sada je objavljivao zbirke poezije, jedan roman i nekoliko knjiga eseja i naučnih monografija. Smatraju ga jednim od najboljih savremenih bugarskih pesnika

Sinoć je ljubiteljima poezije predstavio stihove iz najnovijeg dela “Skrivena čula”

O tome šta ga u poetskom radu zaokupljulje, rekao je:

“To je pitanje na koje ne postoji odgovor. Poezija ne može da bude prepričana. To je srž, suština, bit. Iskazujem se u različitim žanrovima i različitim stilovima. Ukoliko bi trebalo da definišem poeziju reći ću to rečima iz jednog mog ostvarenja “ Pesnik  je tumač Boga”.

Predstavljajući sebe kao pesnika dr Sugarev kaže:

“Ja sam bio mnogo toga u svom životu. Nosio sam poštu, bio sam ambasador,poslanik u skupštini, lider političke stranke, novinar , urednik i sve to, jedno za drugim izgleda nespojivo. Poezija je ono što čini bit mog bića”

 Ovo mu je trideseta zbirka i štampana je na srpskom jeziku u Nišu u izdanju Niškog kulturnog centra.

“ Ovo mi je poslednja zbirka a ona je nastala tako što sam izabrao pesme iz mojih ranijih zbirki i naziv joj je “Skrivena čula”. Urednik je Zoran Pešić Sigma. Prevodilac je Velimir Čeda Kostov”.

Verica Novakov urednik u Niškom kulturnom centru predstavila je Sugareva kao vrlo nagrađivanog i poznatog pesnika ne samo u Bugarskoj.

“ Čovek izuzetne biografije a istovremeno pravi gospodin sa vanrednim obrazovanjem”.

Kako kaže prof. dr Edvin Sugarev saradnja sa Niškim kulturnim centrom je veoma uspešna i ova knjiga nije jedini vid saradnje da ovom kulturnom institucijom iz Niša.

“Imamo dugu saradnju sa Niškim kulturnim centrom. Bugarski filmovi su posredstvom NKC-a bili dostupni Nišlijama u Danima bugarskog filma i na njima predstavljamo najnovija ostvarenja naše kinematografije. “

Profesor dr Edvin Ugarev rođen je 1953. u Sofiji. Diplomirao bugarsku filologiju na Sofijskom državnom univerzitetu. Radio u Bugarskoj akademiji nauka, na Sofijskom univerzitetu, na Plovdivskom univerzitetu i na Novom bugarskom univerzitetu. Doktorirao književnost 2008. Bio urednik mnogih almanaha i kniževnih časopisa. I dalje je glavni urednik prestižnih književnih novina – Literaturnog vestnika. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Prevođen je na mnoge jezike.

 Aktivan učesnik u političkim promenama u Bugarskoj krajem devedesetih. Tri puta bio poslanik u Bugarskoj narodnoj skupštini. Bio ambasador Bugarske u Mongoliji i Indiji. Više od tri godine je generalni konzul Republike Bugarske u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde