Naslovna Sve vesti Bela Palanka U okviru “Dana banice” održava se i deseti jubilarni Sajam zanata

U okviru “Dana banice” održava se i deseti jubilarni Sajam zanata

150
0
PODELI

Ovogodišnji „Dani banice 2019“ i Sajam starih i umetničkih zanata održaće se od 9. do 11. avgusta u Beloj Palanci. Promocija i najava ove, sve popularnije i posećenije gastro-turističke manifestacije čiji je cilj negovanje tradicije ovog kraja i starih kulinarskih recepata, održana je juče u Nišu.

Sigurno najbitnija manifestacija koja nas očekuje već u petak, jeste manifestacija “Dani banice”, a koja će se u Beloj Palanci održati po četrnaesti put. Odmah posle toga od 16. do 18 avgusta imaćemo manifestaciju Preobraženjski dani koja je postala ustaljena.

Kada je reč o “Danima banice” i ove godine smo oborili rekorde prošlogodišnje, tako da već sada imamo 321 prijavljenog učesnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske”, istakao je direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić.

Do sada je prijavljeno i 150 mališana koji će biti učesnici brojnih radionica a koje će se održati u okviru “Dana Banice,  neke od njih tiču se izrade banice, dok najmlađe očekuje crtanje na brašnu.

Očekuje nas bogat kulturno-umetnički program, tako da će već u četvrtak, uoči manifestacije, u centru Bele Palanke biti održan koncert Đorđa Davida i Ivane Peters, u petak, nakon otvaranja koje je zakazano u 20.30 sati na Letnjoj pozornici na Vrelu, nastupiće folklorni ansambli iz Srbije, naše Kulturno-umetničko društvo iz Pariza i iz Bugarske, a odmah posle toga sa početkom u 22 sata, koncert Sanja Ilić i Balkanika na pozornici na Vrelu”,  najavio je Lilić.

U subotu će sa početkom u 19.30 prisutne zabavljati Milica Pavlović, u 22 koncert Harisa Džinovića, dok će u nedelju od 19 sati koncert Dragice Radosavljević – Cakane i oko 21.30 sata koncert Dejana Petrovića i Big benda, kada će najboljima biti dodeljene i nagrade.

Ovogodišnja novina ogleda se u Sajmu starih i umetničkih zanata koji se po deseti put održava zajedno sa manifestacijom “Dani banice”, i prvi put, u subotu, biće organizovana dve radionice za decu – grnčarska i radionica za pustvovanje vune.

U petak ćemo imati takmičenje “Najbolji među najboljima” gde će se prošlogodišnji pobednici manifestacije takmičiti za titulu “Banica – majstor”. Imaćemo i osam inostranih kuhinja, u dva dana, odnosno petak i nedelju, tako da će se predstaviti inostrane kuhinje iz Španije, Indonezije, sa Malte, iz Bugarske, Rumunije. Dođite da probate specijalitete, koje sigurno niste nikada probali- poziva direktor TO Bela Palanka.

I ove godine, kao do sada Lepi brka promovisaće “Dane banice”, a učestvovaće i inostrani žiri. Sama manifestacija je od izuzetnog značaja za Belu Palanku, jer su prihodi, tokom trajanja manifestacije znatno uvećani.

Izračunali smo da su tokom prošle godine, restorani, kafići, prodavnice, građani koji su iznajmljivali smeštaj, imali dobit oko 600 hiljada evra, za ta tri dana manifestacije, kada kroz Belu Palanku preođe od 20 do 30 hiljada ljudi, što znači da negde, utrostručimo broj stanovnika, objašnjava Lilić.

I ove godine, u okviru “Dana banice” biće dodeljene nagrade u četiri kategorije –Tradicionalna slana banica, slatka banica, integralna banica i kreativna banica. U sve četiri kategorije biće dodeljivano prvo, drugo i treće mesto, uz vrednost nagrada od 50 hiljada za prvo, do 30 i 20 hiljada dinara za drugo i treće mesto. Biće dodeljena nagrada i za najbolje aranžiran sto i nagradu banica – majstor.

“Novina je da smo ovoga puta uključili i decu, možemo se pohvaliti sa dve predstojeće radionice – radionice grnčarstva i radionica “Stare tradicionalne tehnike izrade materijala od prirodne vune, odnosno pustvovanje vune. Što se tiče samog sajma, imamo prijavljen veliki broj takmičara iz čitave Srbije, za sada 110, a očekujemo da ih bude i više, jer prijave još uvek nismo zatvorili”, najavila je Irena Rangelov ispred Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”, organizator Sajma starih i umetničkih zanata.

Sajam ima izložbeni ali takmičarski karakter, a posebno je atraktivan za jugoistočni deo Srbije, gde se prema rečima naše sagovornice, i najviše drži do tradicionalnih i arhaičnih vrednosti. Na Sajmu starih i umetničkih zanata biće uručene nagrade „Čuvar nasleđa“, „Izvorni zanat“ i „Stari zanat u novom ruhu“. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde