Naslovna Sve vesti Niš Zatvoreno Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu, Srbija drugoplasirana

Zatvoreno Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu, Srbija drugoplasirana

68
0
PODELI

U prisustvu takmičara, organizatora i pokrovitelja sinoć je u Oficirskom domu zatvoreno Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu.

Od 28. jula do 3. avgusta grad Niš je bio mesto koje je okupilo pilote paraglajdera iz 20 država, među kojima su najbrojniji bili domaći piloti iz Srbije, piloti iz Mađarske i piloti iz Bosne i Hercegovine.

foto:GP018

Državna prvenstva Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, jedinstveno takmičenje koje je objedinilo tri nacionalna prvenstva u disciplini prelet paraglajderom, a koje je ujedno i test takmičenje za Evropsko prvenstvo koje će se održati na istom terenu sledeće godine okupilo je 150 pilota. Najbolji ekipni plasman ostvarila je Mađarska, prvo mesto, zatim, Srbija, na drugom i trećeplasirana ekipa Kine.

“ U srpskom državnom prvenstvu prvo mesto osvojio je Vladimir Bačanin iz Kruševca, drugo mesto Srđan Ristanović iz Beograda i treće mesto Zoran Petrović iz Kraljeva,” objavio je Željko Ovuka , generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije.

U ime GO Pantelej, kao domaćina Predevropskog otvorenog prvenstva u paraglajdingu, predsednik B. Vasiljević zvanično je zatvorio takmičenje u disciplini prelet, koje je tokom ove nedelje održano na poletištu Višegrad stena. Čestitajući učesnicima iz svih krajeva sveta na ostvarenim letačkim podvizima, zahvalio se Vazduhoplovnom savezu Srbije i takmičarima na poverenju prema domaćinu i poželeo da se naredne godine ponovo okupe u Nišu na Evropskom prvenstvu.

“ Iako nam ove godine vreme nije bilo baš naklonjeno piloti su zadovoljni jer su tri, od pet dana leteli. Ne očekuju oni da svih šest dana lete na ovakvim pripremama. Ono što nas čeka iduće godine je izgradnja bolje infrastrukture. Treba put da napravimo, da uredimo staze, i očekujem da će dogodine biti i više zemalja učesnika. Mi ćemo da pokažemo da smo dobri domaćini kako bismo zadobili šansu da dobijemo i svetsko prvenstvo i onda ciklično svake godine. Ta bi staza postala na mapi sveta prepoznatljiva, a to je ono za šta se mi borimo,. To treba i Nišu i Panteleju i Srbiji” rekao je Bratimir Vasiljević.

“ Ovo je bio test događaj za Evropsko prvenstvo u paraglajdingu koje treba da se održi naredne godine u Nišu. Svrha ovog takmičenja je da se odredi koji je potencijal organizatora. Sve je prošlo u najboljem redu. Nije sve bilo idealno jer mi sada u stvari vežbamo kako da to uradimo bolje. Vreme nas nije poslužilo ali smo imali tri dobra dana od pet mogućih,”  rekao je Goran Dimiškovski, predsednik Svetske asocijacije pagarglajding pilota i predstavnik Svetske federacije vazduhoplovnih sportova.

On kaže da još puno toga treba da se odradi pre svega u oblasti infrastrukture prema Oreovcu i startovima. “Ako to stavimo na stranu sve ostalo je bilo veoma uspešno. Imali smo prave ljude na pravim mestima . Naš tim je veoma kvalitetan. Imamo ljude iz celog sveta”.

Tereni za letenje na jugu Srbije i poletišta u blizini Niša i u Niškoj Banji  su poznati svetskoj paraglajding zajednici, nakon svih do sada održanih takmičenja, a naročito od 2017. godine, kada je u Nišu održano prestižno takmičenje Svetski kup u paraglajdingu. Tako su ove godine pored preko 40 pilota iz Srbije, na Predevropskom prvenstvu nastupili i 45 pilota iz Mađarske, 15 pilota iz Bosne i Hercegovine, piloti iz Australije, Kine, Indije, Japana, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Amerike i većine evropskih država.

Organizator ovog događaja je Vazduhoplovni savez Srbije, uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Grada Niša i gradske Opštine Pantelej.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde