Naslovna Društvo Srpsko-belgijski umetnički dijalog

Srpsko-belgijski umetnički dijalog

84
0
PODELI

U zgradi Likovne kolonije u Sićevu biće u periodu od 5. do 12 avgusta organizovan „Srpsko-belgijski umetnički dijalog“ kao rezidencijalni boravak po četvoro umetnika iz Belgije i Srbije.

Manifestacija je deo cikličnog, višegodišnjeg projekta „Umetnički dijalozi“ koji organizuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš. Projekat sadrži rezidencijalni i izložbeni deo, odnosno podrazumeva zajednički boravak i rad u Sićevu naših umetnika i autora iz neke od evropskih zemalja kao i realizaciju zajedničke izložbe naredne godine. Projekat je započet 2017. godine saradnjom sa umetnicima iz Italije.

Kako je tema ovogodišnje manifestacije „Priroda i savremeno vizuelno stvaralaštvo“ pozvani su umetnici koji svojim opusima sa različitih aspekata, ekološkog, kulturološkog, biopolitičkog, vizuelnog,  tretiraju odnos priroda-čovek-umetnost. Učesnici manifestacije iz naše zemlje su  Milena Putnik, Jovanka Mladenović, Nemanja Lađić i Slobodan Radojković a iz Belgije Mišel Barzin, Sofi Legros, Patricia Sonvil  i Roman Vanvisen. Reč je o umetnicima različitih generacija i vokacija koji u prirodi pronalaze podsticajnu građu i kroz raznovrsne medije, grafika, skulptura, slika, video, ambijentalna instalacija,  i vizuelne izraze, uglavnom na simboličan ili metaforičan način govore o imprikacijama odnosa savremenog čoveka prema prirodi”, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš.

Tokom boravka u Sićevu umetnici će imati priliku da se detaljnije upoznaju sa prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline. U okviru pratećih aktivnosti predviđeni susreti sa kolegama iz Niša, stručnom javnošću i medijima.

Galerija SLU Niš realizujući ovaj projekat širi polje međunarodne saradnje i pospešuje proces mobilnosti umetnika i razmene umetničkih iskustava i ideja. Pošto svako od umetnika kolekciji niške Galerije ostavlja po jedno delo, projekat doprinosi i obogaćivanju fonda GSLU Niš.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde