Naslovna Sve vesti Niš Planinari posetili Belmužijadu nakon prelaska Sićevaćke klisure

Planinari posetili Belmužijadu nakon prelaska Sićevaćke klisure

74
0
PODELI

Planinarsko društvo „Preslap“, uz podršku Opštine Svrljig,  trećeg dana avgusta, organizuje laganu i izuzetno sadržajnu planinarsko-rekreativnu akciju, drugu po redu pod nazivom “Obilazak Prekonoške pećine i prelazak Niševačke klisure”.

Ovom prilikom kombinovaće se pešačenje, planinarenje, ulazak u pećinu, prelazak kanjona i upoznavanje svrljiškog kraja, koji obiluje prirodnim lepotama i bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem. Prvo odredište, Prekonoška pećina, nalazi se 5 kilometara južno od Svrljiga iznad sela Prekonoga, na Svrljiškim planinama. Ova pećina je bila prva u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji koja je počela da se koristi u turističke svrhe.

Prebogata je nakitima koji su lako dostupni široj populaciji. Poznata je i po tome što je Jovan Cvijić istraživao i u njoj našao paleolitske arheološke nalaze.  Ukupno će se na akciji prepešačiti 12 kilometara, od kojih 3 kilometra do Prekonoške pećine i nazad, a preostalih 9 kilometara do uzvišenja Kule, prugom i rimskim putem kroz Niševačku klisuru.

Akcija će se završiti posetom velikoj tradicionalnoj manifestaciji „Belmužijada“ u Svrljigu, koju organizuje Opština Svrljig već 14-tu godinu zaredom, a na kojoj se promoviše specifičan gastronomski proizvod ovog kraja – čuveni „svrljiški belmuž“. Belmuž se pravi od mladog sira i kukuruznog brašna, topljenjem mladog kravljeg ili ovčijeg sira.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde