Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – JE NAROD VEČAN

ŠTO DA NE KAŽEM – JE NAROD VEČAN

77
0
PODELI

O sastanku vlasti i opozicije govorilo se i juče, što je sasvim normalno budući da se uobičajeno i u svim prilikama gledaju preko nišana. Pa normalnom čoveku dođe nekako normalno i prirodno da sednu za sto i da se ko ljudi dogovore, ako mogu i umeju da budu ljudi.

Sve se događalo iza zatvorenih vrata iz njima znanih razloga, a iz našeg ugla gledano – možda je tako i bolje. Ostavili su nam prostor da živimo u iluziji da za istim stolom mogu i normalno da se ponašaju.

Bez prisustva medija molim, bio je jedan od zahteva. Što je, takođe, dobro, jer mediji imaju običaj da tako zamute stvari – gledajući iz različitih uglova – da na kraju narod biva sluđen. Ovako, ništa ne znamo, pa mislimo – razgovarali su konačno, dobro je to. Jer kada čovek sa drugim čovekom razgovara, ima šansu i da nađe neko rešenje.

To misle i politički analitičari ocenjujući da je vest o „sedanju za isti sto“ dobra po građane Srbije, posebno u situaciji u kojoj se vode ozbiljni razgovori oko dijaloga sa Prištinom. Što ukazuje na zaključak – da bi svi konačno trebalo da se „uzmu u pamet“, da se usaglase oko nekih stvari, jer svi zajedno žive u istoj zemlji čiji im je opšti interes, valjda, važniji od nekih uskostranačkih. To, naravno, podrazumeva i obostranu popustljivost, ako je uopšte tako nešto i moguće zamisliti na relaciji vlast – opozicija u Srbiji.

Na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima su ponuđene analize izbornog procesa sa problemima koje bi trebalo rešiti, uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini. Ne znamo šta su oni tamo rekli, jer ni izjave nisu bile dozvoljene posle održanog sastanka. Mada su, neki od učesnika,ponešto i prozborili u svom stilu i u saglasju sa njihovim mentalnim sklopom. A i namerama, razume se.

Poštujući organizatore i činjenicu da nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije, što je jasno kad se pogleda lista učesnika, prihvatili smo poziv i izneli naše stavove bazirane na sporazumu o izbornim uslovima koji su potpisale sve opozicione stranke u decembru 2018, Sporazumu sa narodom i preporukama i zaključcima Stručnog tima protesta “1 od 5 miliona”, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Kako su dodali, zahtev organizatora je da se u javnost ne iznose diskusije učesnika okruglog stola, što će, kako kažu, poštovati. I poštovali su, bar za sada.

Jedini koji je dogovor prekršio je Vladimir Đukanović iz SNS –a koji je prokomentarisao na tviteru: “Njih ne zanima nikakav razgovor nego je bila poenta da oni nameste nas. Nisu bili nikakvi pregovori vlasti i opozicije to je važno da se naglasi. To je vrlo važno da se naglasi. Nisu bili pregovori i neće ih ni biti”, naveo je.

Optužio je opoziciju za “politizaciju” tog skupa za koji kaže da je prezentacija CeSida i CRTE.

Iz Nove stranke se nadaju da će razgovor iz tog formata uskoro biti prenet na polje javne debate, kako bi svi građani imali mogućnost da se upoznaju sa različitim stavovima političkih formacija u Srbiji, ali i konkretnim temama u vezi sa izbornim procedurama, na koje će nadalje biti stavljen akcenat. To bi, možda, bilo dobro – a možda i ne bi.

Novi sastanak zakazan je za avgust.

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila da ne bi želela da se nađe na nekom od budućih sastanaka vlasti i opozicije, ali da bi, ako mora, otišla. Što se mora, nije teško – kaže naš narod – a teškoće su u opisu posla političara. Pa, molim lepo.

Jednom rečju, nisu se baš pretrgli od razgovora, a o dogovoru i da ne govorimo. Pre će, izgleda Vučić da se dogovori sa Tačijem, nego što će vlast i opozicija u Srbiji da nađu zajednički jezik oko bilo čega. I to je tužno, i ne valja, i ne vodi nikuda, i komplikuje stvari……Pored milion problema koje Srbija ima, sami joj namećemo još jedan, čisto da doprinesemo malo da joj teret bude veći. Da poklekne i padne.

Je li vlast do te mere osiona i neobzirna, ili je opozicija do te mere nerazumna i opsednuta pobedom na izborima i rušenjem Vučića…..da ne mogu na putu da se sretnu, makar i knedlu progutali u sebi, zarad opšteg interesa…..ja to ne znam, nikada neću znati, a i nikada mi neće biti jasno…..

Razgovaraće se i nadalje, kažu, a kako i na koji način….videćemo. Svakako ni jedna strana ne treba da potcenjuje onu drugu, ukoliko žele dobro narodu. Jer, narod je jedan ….a oni se menjaju. Čas su na jednoj, čas na drugoj strani. I , za razliku od naroda, nisu večni. Promenljiva su kategorija.

1.Avgust

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde