Naslovna Društvo Potpisan protokol o saradnji Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja

Potpisan protokol o saradnji Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja

0
PODELI

Direktorka Istorijskog arhiva Snežana Radović i direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić potpisali su Protokol o saradnji koji podrazumeva proširivanje saradnje ove dve ustanove u narednom periodu kako kroz digitalizaciju istorijskog materijala tako i za zajedničke izložbe istorijskog nasleđa.

“Strategija razvoja kulture Republike Srbije od 2019. do 2020. godine vidi digitalizaciju kao važan faktor za zaštitu kulturnog nasleđa. Potrebno je pratiti razvoj informacionih tehnologija, a lakše je to raditi u društvu sa kolegama, pomažući jedni drugima. Protokol koji potpisujemo prati smernice Strategije, stavljajući akcenat na zaštitu, vidljivost i dostupnost informacija o kulturnom nasleđu”, kazala je Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva.


Dve ustanove za sledeću godinu pripremaju zajedničku izložbu koja će prikazati kako je izgledao Niš u prošlom veku. Ideja da se centralni gradski trg građanima prikaže kroz istoriju ove dve
ustanove su došle nakon odluke da se krene sa rekonstrukcijom Trga kralja Milana. Na ovaj način bi Nišlije mogle da se podsete izgleda trga kroz vreme, ali i da se mlađe generacije upoznaju sa tim kako se grad menjao kroz vreme.
Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja, istakao je da saradnja dveju ustanova dugo traje a sada se i formalizuje.

“Digitalizacija jeste prevashodni zadatak i Narodni muzej je ispratio inicijativu ministarstva u smislu popularizacije i prezentacije kulturnog dobra, koje je javno dobro i koje treba da postane nacionalno, i da, na kraju krajeva, prevaziđe nacionalne granice. To je evropski princip koji naša zemlja prati i digitalizacija je jedan od imperativa za Arhiv i Muzej”, istako je Nenad Spasić.


Ovo nije prvi zajednički projekat ovih ustanova u kulturi, a jedan u prethodnom period je bila izložba o Mihajlu Gavriloviću, prvom srpskom arhivaru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde